Vad betyder interpellera?

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Är nara en synonym till sammanfoga?

Hur används ordet interpellera?

   1. - Nu har vi förklaringen till att jag inte fick interpellera om krognotor.
   1. Han har också visat andra prov på en hastigt påkommen aktivitet genom att under budgetdebatten interpellera om den pågående utredningen om bilavgifter för att sätta press på folkpartiet och moderaterna.
   1. De var ansvariga inför kejsaren, som kunde låta åtala dem inför senaten, men var icke ansvariga inför representationen på annat sätt, än, att båda kamrarna ha rätt att interpellera dem angående åtgärder, som synas dem olagliga.
   1. August Spångberg interpellerade till justieminister Herman Zetterberg i Unmanaffären 1953, samtidigt som riksdagsledamöterna Johansson i Stockholm och Waldemar Svensson i Ljungskile interpellerade i den relaterade vidare frågan om rättsröta.
   1. I utrikespolitiken ogillade han det wilhelminska Tyskland och interpellerade i riksdagen 1889 angående en eventuell hemlig allians mellan Sverige och Tyska riket.

Historik för interpellera

 • interpellera, 1645 och så vidare = nyhögtyska interpellieren, av latin interpellāre, egentligen: tala emellan, av inter, emellan, o. stamordet i appellera. — I modern parlamentarisk användning om svenska förhållande (liksom interpellation) allmänt egentligen först på 1890-t.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Ivar

Fornnordiskt namn med betydelsen bågskytt, sannolikt från orden för idegran och krigare. Även en kortform av namnet Ingvar..

Joar

Nordiskt namn sammansatt av betydelseelementen häst och krigare eller spjut: krigare till häst..

Hur böjs interpellera ?

verb
aktiv passiv
grundform att interpellera att interpelleras
nutid interpellerar interpelleras
dåtid interpellerade interpellerades
supinum har|hade interpellerat har|hade interpellerats
imperativ interpellera
particip
presens interpellerande
perfekt en interpellerad
ett interpellerat
den|det|de interpellerade