/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder kanalisation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till kanalisation

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet kanalisation?

  1. Det kan möjligen vara så att kanalisation och anslutningar redan fanns förberedda i området innan husen byggs och kostnaden beräknas då på hela arbetet som krävs för att ansluta kundens fastighet.
  2. Tunnelbanor sågs samtidigt som problematiska på grund av stadens kanalisation.
  3. Ska man få en riktigt fungerande konkurrens så behövs det reglering av både fiber och kanalisation.
  4. Virchow förbättrade hygienen i Berlin, bland annat genom sitt arbete med att skapa en kanalisation omkring 1870.
  5. Staden hade stora sanitära problem varpå en omfattande kanalisation skapades 1858 – 65 under ledning av Joseph Bazalgette.
  6. Dessutom får länet 1 181 000 kronor som byalag och liknande kan söka för att gräva ner bredbandskabel, så kallad kanalisation.
  7. Täckdikning innebär att man lägger ner olika typer av kanalisation i marken (täckdiken) för att leda bort överskottsvatten.
  8. – Det finns en tvist mellan Norsjö kommun och Skanova där Norsjö kommun vill ha tillträde till Skanovas kanalisation, berättar Peter Ekstedt, presschef på PTS.
  9. Dels är det mycket åkermark i bygden och sen har man också passat på att lägga ner kanalisation för fiber när komunen grävt för avlopp.
  10. Den 2 januari 2008 överlät Telia Sonera genom en verksamhetsavyttring sina koppar-och fibernät samt kanalisation till dotterbolaget Skanova, till marknadsmässig ersättning.
  11. Vissa medlemmar har särskild kompetens som används för att hantera utsättning av kanalisation, avhjälpning av vissa fel och konfigurering av teknisk utrustning.
  12. Ladislav Rott, en järnhandlare i Prag, skrev till stadens råd och föreslog en tunnelbana då staden just arbetade med att bygga ny kanalisation.
  13. Byggandet av vattenförsörjning och kanalisation under ledning av James Hobrecht och Rudolf Virchow skapade förutsättningar för det moderna Berlin och förbättrades invånarnas hälsa avsevärt.
  14. Partiklar som exempelvis hela celler som annars skulle stoppa upp flödet kan passera bädden på grund av dessa virvelströmmar.I en packad bädd uppstår gärna kanalisation i bädden.
  15. Lars-Åke Norling, vd för Telenor i Sverige, är nöjd med att tillgången till Telias fibernät nu regleras, men han hade gärna också sett att PTS beslut också omfattade rören som Telia grävt ner och där fiberkabeln dras – kanalisation på fackspråk.
  16. Sedan 1853 genomfördes flera kanalisationer.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-11

 • Susanna
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen lilja.
 • Besläktade namn: Sanna, Sanny, Susanne, Susie, Sanne

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs kanalisation?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en kanalisation kanalisationen kanalisationer kanalisationerna
genitiv en kanalisations kanalisationens kanalisationers kanalisationernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2