/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till knähund

Hur upplevde du uppläsningen av knähund?

eller

Vad betyder knähund?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

knähund är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet knähund?

  1. Enligt samma lag skulle böter för dräpt knähund endast utbetalas om ägaren med ed kunde bekräfta att hunden aldrig bitit någon i benet.
  2. Resultatet blir i bästa fall en knähund som kan gå många mil och som kan vara både kelgris och lekkompis på en gång.
  3. Jessica Zandén gör rollen med en okynnig knähund i släptåg och fungerar på flera sätt som en introduktör till den judiska religionen.
  4. Hon talar om sin hinderkloka häst som en kelen och tillgiven knähund som förvandlas till rena tigern inne på tävlingsbanan.
  5. En liten knähund hade råkat komma in i en inhägnad för fåglar och där häftigt attackerats och uppskrämts av en stor kalkontupp.
  6. Sverige som en liten hungrig lakej och knähund åt imperialistmakten USA.
  7. Och hon är en riktig knähund som blir bortskämd både av kunder och mina kollegor.
  8. tyket Centerpartiet är på en gång EU: s knähund och ett parti som är berett att underkasta sig både centralism och kollektivism bara för att slippa medlemskap i EU.
  9. Massmedia som slickande knähund i stället för vakthund.
  10. Namnet betyder rysk färgad knähund.
  11. Vid fru Ingeborgs fötter står en liten knähund, trohetens symbol.
  12. En griffon bruxellois väger omkring 3,5 – 6 kg och räknas som knähund.
  13. Corbyn har länge varnat britterna för att Boris Johnson kommer att göra Storbritannien till USA:s knähund.
  14. – Moderaterna har blivit en knähund till socialdemokraterna och både Mattias och Mathias vågar stå i opposition.
  15. Chavez kallade Vicente Fox för ” USA-imperialismens knähund ” och Fox menade att Chavez vänsterideologi var orealistisk.
  16. Chefen för det belarusiska tv-bolaget är Lukasjenkos knähund och har gjort stationen till en ren propagandamaskin.
  17. Han tog en sväng tätt och både pinne och flagga satte sig som en efterhängsen knähund runt benet på honom.
  18. – När hon tillsattes blev hon som en knähund till Xi Jinping, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige.
  19. Snälla kriminella är en liten udda förortsfågel ; en knaskomedi om två snubbar som planerar ett bankrån för att finansiera operationen av den enes knähund.
  20. Gustav gav henne ett diamanthalsband till hennes knähund som gåva, medan hon gav henne ett av sina porträtt målad av Drouis.
  21. Han drog också upp Henrik Bjurhed från botten och använde honom som " knähund" eftersom Henrik stod i ständig tacksamhetsskuld till Silver.
  22. Den är trots storleken inte en " knähund", utan en självständig och aktiv hund som har en traditionell terriers hela hårdhet i både kropp och psyke.
  23. Lejrekrönikan och Annalerna i Lund uppger att det var sveakungen Hakon/Adils som efter danerkungen Helges död utsåg sin knähund till ny härskare över Danmark.
  24. Rollfigurerna är lite väl bekanta: En temperamentsfull flickvän med en agenda, en excentrisk överklassdam som äter middag med sin knähund till bordet (med egen stol såklart) och en oändligt tålmodig hemtjänstanställd.
  25. Senare skjuter han miss Julies knähund som hon skulle haft med på flykten, ett mindre skrämmande alternativ än dödandet av fröken Julies grönsiska i Strindbergs originaltext.
  26. När drottning Kristina under sin vistelse i Falun bodde hos Helsingius, hade en henne tillhörig knähund en dag kommit upp på bordet och gick från den ena till den andra.
  27. Hans senare stil -influerad av Dürer och Michelangelo men ändå starkt personlig -och hans ovanliga färgsinne kan förmodligen bäst studeras i hans mästerverk Gravläggningen (se bild), medan Kvinna med knähund (1532) utgör ett fint exempel på hans manieristiska porträttstil.
  28. Att vara ledig är för knähundar.
  29. Argentinas president Cristina Fernández tror sig veta vad folket vill ha – knähundar.
  30. Och Raqqia Hassan klappar på en av alla hennes knähundar och säger trosvisst.
  31. Till den första kategorin hör tre undergrupper: Dogs of chace (drivande hundar), Fowlers (fågelhundar) och Lap Dogs (knähundar).
  32. Dock blev den populärare efter filmen Livet från den ljusa sidan och även på grund av ökade intresset för knähundar rent generellt.
  33. Alla tre raserna är robusta knähundar med satta, välbalanserade kroppar som ger dem ett nästan fyrkantigt utseende när man ser dem från sidan.
  34. När Malmö konsthall invigdes 1975 dök Slettemark upp som en skällande pudel, i syfte att visa hur konstnärer ofta låter sig bli knähundar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs knähund?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en knähund knähunden knähundar knähundarna
genitiv en knähunds knähundens knähundars knähundarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt