/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till kullrig

Hur upplevde du uppläsningen av kullrig?

eller

Vad betyder kullrig?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till kullrig

kullrig i sammansättningar

Nyhet

kullrig i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet kullrig?

  1. Långsträckt med kullrig rygg sticker skäret upp ur sönderslagna och upptornade isflak.
  2. Att gå fram med trädgårdssaxen och klippa fasoner så silhuetten ska bli kullrig och tät.
  3. Den har en kort konisk och kullrig näbb.
  4. Hos vattenbläddran är läppen mera uppblåst eller kullrig och sporren nedåtriktad.
  5. Näbben är konisk, kullrig och ungefär dubbelt så lång som hög.
  6. Kroppen är kort och bred, starkt avsmalnande bakom de utstående skuldorrna, och med starkt kullrig undersida.
  7. 1 dubbelknapp af brons ; rund, svagt kullrig öfverdel ; foten mindre, troligen ursprungligen rund, nu skadad i kanten.
  8. Hatten blir 5 – 12 centimeter bred och är först kullrig för att sedan få en mer välvd form.
  9. Deras näbb är tjock och stark, av medellängd, lite nedböjd, utåt hoptryckt, på ovansidan kullrig och med smalare spets.
  10. Hithörande arter har en ganska långsträckt, svagt kullrig, bakåt avsmalnande kroppsform, med bred halssköld, som är fast och nästan orörligt ansluten till täckvingarnas bas.
  11. Dess näbb är mycket stark och tjock, hoptryckt från sidorna och med inböjda kanter, överkäken kullrig, liksom underkäken utdragen och hakformigt böjd, så att käkspetsarna korsar varandra.
  12. Kullersten är en sten som kan rullas (kullras), det vill säga en sten eller medelstort stenblock vars kanter är avrundade och som således till sin yttre form är kullrig.
  13. Kroppens översida är starkt kullrig, medan undersidan är platt, och simbenen röras växelvis, så att ingen snabb simning kan åstadkommas, varför dessa djur ofta krypa fram på mossa och vattenväxter.
  14. Den korta och tjocka näbben är vitaktig med en rosa ton, och den har en näbbrygg som sträcker sig upp på pannan och där utvidgar sig till en naken, kullrig plåt.
  15. Hos en Lemna kan inte stam och blad i vanlig mening urskiljas, utan individen är en liten rund eller avlång, platt eller kullrig skiva, som hos korsandmat lever nedsänkt i sötvatten och hos de övriga flyter på vattenytan.
  16. Dessa sländors larver, som är kända under namnet myrlejon, når en längd av 15-18 mm och har en bred, bakåt tillspetsad, på översidan kullrig bakkropp, från vilken framtill mellankroppens två främre leder är avsatta i form av en kort och smal hals.
  17. Relieferna är mycket höga och kullriga och med spår av pik och bredmejslar.
  18. Deras mot varandra vända sidor är då platta och försedda med en längdfåra, de utåtvända sidorna äro kullriga.
  19. Genom sin lilla kullriga kropp samt sina ovan platta täckvingar, som lämnar bakkroppens spets obetäckt, skiljer sig familjen från övriga bladhorningar.
  20. Rundhagtorn liknar till form och förgrening närmast en ek i miniatyr, och den lilla trädkronan med sina tättsittande, djupt gröna, kullriga, skinande blad.
  21. Arterna har en långsträckt oval omkrets, med huvudet smalare än mellankroppen, som är nästan lika lång som bred, med rundade sidor, samt något smalare än de ovan kullriga täckvingarna.
  22. Eftersom granen vare sig har märke eller stift sker pollineringen genom att pollenet förs av vinden till fruktbladets platta eller kullriga översida, där de små fröämnena sitter och därmed fastnar pollenkorn direkt på fröämnena.
  23. Senare kom man på att i rörelsen släppa ut mindre, ovala metallstycken, med kullriga sidor, försedda med inslagna stämplar, vilka gjorde en offentlig myndighet, oftast kunglig, ansvarig för både vikt och halt för varje stycke.
  24. Från uroxen skiljer den sig genom sin starkt kullriga panna, sina längre fram sittande horn, sitt större framparti samt sin tjocka och bruna hårbeklädnad, som på framparten och frambenen bildar mörk man och på huvudet lugg och skägg.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs kullrig?

adjektiv
positiv en kullrig
ett kullrigt
den|det|de kullriga
komparativ en|ett|den|det|de kullrigare
superlativ är kullrigast
den|det|de kullrigaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt