<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till kvinnsperson

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet kvinnsperson?

 1. Det är fantastiskt att tänka sig alla dessa fabriker där folk sätter rosor i ryggen på rosa grisar som kommer farandes på löpande band i snabb takt, allt för att någon kvinnsperson i en annan världsdel spontant ska utbrista "vad gullig!", vid åsynen, och sedan ställa sig i kö och betala, på det att fabrikens ägare ska få en slant, samt arbetarna, så att de också får råd att köpa presenter - och hjulen snurrar.

  År 1642 ersattes Gese Wechel som postchef av sekreteraren för handelsärenden Johan Beijer med förklaringen att hon ” såsom kvinnsperson och eljest av sine svag-och olägenheter ” ej förmått uppehålla tjänsten.

  Särskilt ” lösa kvinnspersoner vilka löpa med korgen kring gator och torg ” ansågs skyldiga och skulle förpassas till spinnhuset.

  Enligt Peder Svarts krönika kallade Gustav Vasa till sig änkorna och döttrarna till de män som avrättats under Stockholms blodbad och uppmanade dem att gifta sig för rikets bästa eftersom han såg " många kvinnspersoner, men männen däremot äre ganska få", och att de inte skulle tveka att gifta sig även med icke adliga män för rikets skull.

  Enligt Peder Svarts krönika kallade Gustav Vasa till sig änkorna och döttrarna till de män som avrättats under Stockholms blodbad och uppmanade dem att gifta sig för rikets bästa eftersom han såg " många kvinnspersoner, men männen däremot äre ganska få", och att de inte skulle tveka att gifta sig även med icke adliga män för rikets skull: Svart uppger att scenen ägde rum efter kröningen 1528, men den kunde mycket väl ha ägt rum vid hans trontillträde.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Angelika

  Latinskt namn som betyder änglalik.

  Angela

  Italienskt namn som betyder ängel. Även en kortform av det latinska namnet Angelika: änglalik.

  Besläktade namn: Angelina

  Hur böjs kvinnsperson?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen kvinnspersonkvinnspersonenkvinnspersonerkvinnspersonerna
  genitiven kvinnspersonskvinnspersonenskvinnspersonerskvinnspersonernas