/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till ledsen

Hur upplevde du uppläsningen av ledsen?

eller

Vad betyder ledsen?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till ledsen

ledsen i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

ledsen i ordbok från 1870

Är spillet en synonym till återstod?

Hur används ordet ledsen?

  1. Det känns mycket bra och jag är så glad att jag till slut kontaktade henne men jag är också ledsen över alla år vi har missat.
  2. Vissa böcker är så bra att jag blir lite ledsen när jag har läst färdigt dem.
  3. Men han är väldigt glad för att filmen är nominerad och ledsen över att han inte kan vara med.
  4. Jag blir så ledsen när jag tänker på hur många som blir trampade på.
  5. Den som blev ledsen i fjol när Bobby Womack ställde in sin spelning på Way Out West kan sluta hänga läpp.
  6. Som nybliven förälder till ett barn med Downs syndrom förväntas man vara väldigt ledsen och stämningen runt vår nya lilla familj var hela tiden dämpad och sorgsen.
  7. Om jag är lycklig så skrattar jag och om jag är ledsen så visar jag det.
  8. Jag blir tom och säkert lite ledsen och kinkig också.
  9. Hon berättar vidare att hon är ledsen om hennes agerande tog fokus från framträdandet på scenen men att hon inte ångrar själva äggattacken.
  10. Om det är att jag blir sjuk som jag blev för några veckor sedan så blev jag riktigt ledsen men även stressad eftersom det var mitt uppe i hårdträningen inför maran då tänkte jag mycket att varje pass jag missar gör mig mindre förberedd inför maran.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för ledsen

 • ledsen, 1671: ledsna plural, 1680 (som predikativ); lessen t. ex. I. Holmström; utvidgning med -n av äldre nysvenska ledse, t. ex. Bib. 1541, Möller 1755, fornsvenska ledse (m. m.); till adjektiv led; jämför med avseende på bildningen t. ex. harmsen, sorgsen. — Ledsna, verbet slutet av 1600-t., i äldre nysvenska även ledsnas t. ex. Mörk; kan vara en inkoativbildning till ledsen eller ledse, men även uppfattas som ett ungt inkoativ till leds, presens till verbet ledas, liksom lyssna bildats till lyss (lyds), presens till likbetydande lydas. — Ledsnad, t. ex. Lind 1749, ombildning av äldre svenska ledsna f., t. ex. O. v. Dalin, som är en avledning av ledsen; jämför rodnad till verbet rodna. En likbetydande bildning år äldre nysvenska ledsla f., t. ex. Bib. 1541.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2