Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder program?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet program?

 1. Efter ett hektiskt program förra våren knöt det sig för Robert Karlsson.

  På SJ och Posten har man inte omfattande program eller satsningar som riktar sig direkt till ungdomar.

  Det är sant att demonstranterna drygt en vecka efter utbrottet är en salig blandning vars gemensamma program är att de är emot Erdogan.

  Utredningen föreslår därför att fullmäktige ska anta ett program med övergripande mål och riktlinjer för verksamheter som lämnas över till privata utförare.

  En jämförelse mellan gymnasiets nationella program visar att elever som läst det estetiska programmet tillhör dem som i allra störst omfattning har, och tar, möjligheten att fortsätta till högre studier.

  Ökat bostadsbyggande och mer satsningar på kollektivtrafik står i stora bokstäver i alla partipolitiska program och understruket med tjocka streck i alla framtidsprognoser.

  Ett program där endast två av tonsättarna från barock till nutid inte är män kan onekligen få en festival som spänner över flera hundra år att kännas mer omodern än modern.

  Kina ska lansera ett program i tio punkter för att förbättra landets luftkvalitet.

  Men jag är nöjd även med mitt program på bommen.

 2. Först blev vi tvungna att släppa allt vi hade för händerna och diskutera den bisarra programledaren Blachmans besynnerliga program med nakna kvinnor och påklädda kulturmän.

 3. Det var efter att jag installerade ett nytt program som datorn kraschade.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för program

 1. program = nyhögtyska programm, av forngrekiska prógramma n., offentlig skriftlig kungörelse, till prográphein, skriva förut; jämför grammatik.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Adolf

  Tyskt namn som består av betydelseelementen ädel och varg.

  Alice

  Engelsk och fransk variant av det tyska namnet Adelheid vilket betyder ädel stam.

  Besläktade namn: Adolfina, Alef, Alicia

  Mest sökta

   Hur böjs program?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett programprogrammetprogramprogrammen
   genitivett programsprogrammetsprogramsprogrammens