Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skymma

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder skymma?

  1. hindra ljus eller sikt: träden skymmer utsikten;
   det skymmer det börjar bli mörkt
   || skymmer, skymde, skymt, skymd

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skymma?

 1. Guldpuckevinnarens roll är att skymma framför mål och att ta vara på returer och eventuellt styra puckar i nät.

  Oavsett vilka träd ni väljer kan ni ju alltid hålla efter dem lite på höjden så att de inte kommer att skymma kvällssolen för er.

  Men det kan tyvärr inte skymma den utbredda svagheten i spelet i djupled.

  Det vore djupt olyckligt om enskilda och medialt uppmärksammade händelser skulle skymma detta och om vi istället valde att stänga våra gränser.

  Alla försök att få den att handla om något annat riskerar att skymma värderingsfrågorna.

  Beslutet bör inte skymma att det stora flertalet som är felaktigt dömda har liten reell möjlighet att få sin sak prövad.

  Innan jag gav mig av hemåt och kände att det svarta i himlen började skymma månens livgivande ljus.

  Men dessa yttre tecken på svensk tennis status ska ändå inte skymma faktum att den tidigare totala vilsenheten och handlingsförlamningen ersatts av en röd tråd och starkt engagemang.

  Det gäller höga hus på en överdäckning av Stadsgårdsleden som enligt honom markerar en logisk startpunkt för en ny linje av bebyggelse som i framtiden kommer att skymma Söders branter mot Saltsjön.

 2. Det börjar skymma bland husruinerna i Favela do Metro.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för skymma

 1. skymma, äldst sky ma, t. ex. 1560, med -mm- t. ex. o. 1645 = norska skyma, sky ma; avledning av adjektiv skum. Parallellbildning: svenska dialekt skumra (till), danska skumre, vartill skumring, skymning (jämför medellågtyska schummeringe ds.), norska skymra, vartill skymring, skymning; jämför skymla. Härtill: skymning. - Sk y mundan i förbindelse med i, t. ex. G. A. Ehrensvärd 1790, Bellman 1791: 'I skym-unnan Stod en nalle i sitt hörn', imperativbildning av samma slag som krypin, sittopp osv.; i regel i förbindelse med preposition i; sällan utan, t. ex. Wirsén: 'månget ljuft skym-undan'.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs skymma?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt skymmaatt skymmas
   nutidskymmerskyms
   dåtidskymdeskymdes
   supinumhar|hade skymthar|hade skymts
   imperativskym
   particip
   presensskymmande
   perfekten skymd
   ett skymt
   den|det|de skymda