/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till stödja

Hur upplevde du uppläsningen av stödja?

eller

Vad betyder stödja?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till stödja

stödja i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet stödja?

  1. Efter att president Mursi avsattes hördes genast hot om att dra in ekonomiskt bistånd till Egypten för att inte stödja att demokratiskt valda regeringar störtas.
  2. Jag sa då att jag inte tyckte att det var förenligt med borgerlig kulturpolitik att med statliga bidrag stödja utgivning och spridning av manifest som uppmanar till revolutionärt våld.
  3. Konsumenter som vill göra ett moraliskt val och inte stödja ockupationen har nu få möjligheter att välja bort bosättarprodukter.
  4. Det är också mycket illavarslande att omkring en fjärdedel av alla kommuner tvivlar på länsstyrelsernas förmåga att stödja och samordna det förebyggande arbetet samt samordningen av krishanteringen inom länet.
  5. Regeringen slår fast i sin egen utrikesdeklaration att de vill stödja de krafter som arbetar för demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter.
  6. Trion ville stödja sina landsmän som de senaste veckorna deltagit i uppmärksammade demonstrationer mot den turkiska regeringen.
  7. Barack Obamas beslut att stödja de krafter i Syrien som vill störta den sittande regimen ses världen över som en möjlig vändpunkt för det två är gamla inbördeskriget.
  8. Men för tjejer som har gått ut gymnasiet finns inget självklart nätverk som kan stödja och hålla i.
  9. Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för folksjukdomar för att stödja utvecklingen av en god vård av hög kvalitet i hela landet.
  10. Tillsammans kan vi stödja investeringar för att renovera hyreslägenheter och kommunala lokaler till bra boendemiljöer och energisnåla byggnader.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs stödja?

verb
aktiv passiv
grundform att stödja att stödjas
nutid stöder stöds
dåtid stödde stöddes
supinum har|hade stött har|hade stötts
imperativ stöd
particip
presens stödjande
perfekt en stödd
ett stött
den|det|de stödda
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2