Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder stork?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet stork?

 1. En stork har utsett bilar och andra blänkande föremål till sina fiender i staden Bergholz i Tyskland.

  Mannen lyckades fånga in storken sedan han blivit misstänksam och tolkat lådan som en spionanordning, och lämnade därefter in stork med vidhängande låda till de egyptiska myndigheterna.

  En stork som av egyptiska myndigheter misstänkts för spionage har hittats död.

  Det var i slutet av augusti som en man i Qenaprovinsen sydväst om turistorten Hurghada i Egypten upptäckte en stork med en märklig apparat på ryggen.

  Nerifrån vattenhålet kom en sorgduvas dystra läte och på huvudbyggnadens tak stod en stork och stramade upp sig som en vaktpost.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för stork

 1. stork, fornsvenska storker (även -ö-) = fornisländska o. fornnorska storkr, danska, medellågtyska slork, fornhögtyska storah (nyhögtyska storch), anglosaxiska store (engelska slork); från urgermanska språk lånat i keltiska o. slavo-baltiska, av urgermanska *slurka- = urindoeuropeiska *strgo- = forngrekiska törgos, gam, väl egentligen: stark (fågel) eller dyl.; rotbesläktat med stark, med samma avljudsstadium som i styrka, storkna. — En lågtysk benämning är adebar (-bär; fornhögtyska odebero) = holländska ooieuaar; va ni. tolkat som 'lyckobringaren', till urgermanska *auöa- i fornsaxiska öd, fornisländska o. fornnorska audr, rikedom, och så vidare (se öde 2) o. bära, eller möjligen avljudsform till jod, barn; jämför Schnittger Storken som livsbringare s. 8. I alla händelser en omskrivning av samma slag som t. ex. de under nalle, spindel 1, varg och så vidare omnämnda: storken hålles (eller holländska) för en helig fågel. I latin cicönia (jämför hane l, höna); i forngrekiska pelargös, egentligen: den mörkgrå.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Eskil

  Nordiskt namn som är sammansatt av betydelseelementen gud och kittel (hjälm).

  Besläktade namn: Esko

  Mest sökta

   Hur böjs stork?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen storkstorkenstorkarstorkarna
   genitiven storksstorkensstorkarsstorkarnas