/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till stormaktsvälde

Hur upplevde du uppläsningen av stormaktsvälde?

eller
/1004363/HBSynonymerMobilMid

stormaktsvälde är sammansatt av

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet stormaktsvälde?

  1. Stora delar av det som i dag utgör de baltiska staterna tillhörde tidigare det svenska stormaktsväldet, men hamnade under andra staters kontroll när detta stormaktsvälde föll ihop.
  2. Det tonganska imperiet var ett stormaktsvälde som täckte stora delar av Polynesien under senare delen av medeltiden.
  3. Nu är hon aktuell med boken Tullias värld där hon ger sig i kast med romarriket och hur livet för kvinnorna tedde sig i detta antika, våldsförhärligande stormaktsvälde.
  4. I stället var det mer av en historisk expose över vad som gjort Sverige till vad det är idag – från 1600-talets stormaktsvälde, via 1800-talets fattigdom fram till 1900-talets snabba ekonomiska utveckling.
  5. En annan faktor som också tros ha påverkat detta är att Sverige ville utvidga sin ekonomiska och politiska makt, Sverige hade en chans att bli ännu mäktigare genom att erövra Tyskland och öka sitt stormaktsvälde.
  6. Slaget befäste det danska stormaktsväldets fall.
  7. De många krigen, stormaktsväldets undergång kombinerad med statsfinansiella problem ledde till att befolkningen tidvis gick tillbaka markant.
  8. De många krigen, stormaktsväldets undergång kombinerad med statsfinansiella problem och den svåra pesten ledde till att befolkningen tidvis minskade.
  9. Artilleriregementet bestod av allt artilleri i egentliga Sverige utökades 1649 till att omfatta hela stormaktsväldets artilleri med personal fördelad på mer än 50 garnisoner med uppgift att bemanna såväl fästningsartilleri som fältartilleri.
  10. Sverige påbörjade därefter en konsolidering av det nya stormaktsväldet.
  11. Ingermanland hade ett hårt rykte under sin tid i det svenska stormaktsväldet.
  12. Det blev den sista stora segern för det svenska stormaktsväldet, men den saknade strategisk betydelse.
  13. Gollnow lydde under det svenska stormaktsväldet från 1630 och drabbades av ekonomisk tillbakagång under denna epok.
  14. Den svenska hären, med Magnus Stenbock i täten, segrade -den sista stora segern för det svenska stormaktsväldet.
  15. Den innebar det definitiva slutet på det svenska stormaktsväldet och att Ryssland blev den ledande makten runt Östersjön.
  16. Perioden inleddes med att Karl XII stupade vid Fredrikshald år 1718 och det svenska stormaktsväldet därmed gick under.
  17. Det islamiska stormaktsväldet grundades på 600-talet och spred sig från Arabien utöver resten av orienten och Nordafrika.
  18. Den byggnad, som Stola nu har sin berömmelse av, byggdes under de år det svenska stormaktsväldet rasade samman 1713 – 1719.
  19. Efter alla tunga offer som Karl XII utkrävt av allmänheten för att bevara stormaktsväldet, hade ett allmänt missnöje uppstått mot enväldet.
  20. Valdemar är känd för sina erövringar i norra Tyskland och Baltikum, men under hans regeringstid hann även det danska stormaktsväldet falla samman.
  21. Från början omfattade Artilleriregementet det egentliga Sverige, men kom 1641 att innefata hela stormaktsväldet med fästningsartilleri i städer som Ivanogorod och Greifswald.
  22. Boken fortsätter med häxprocesserna och avslutas med Karl XII:s krig och när han blev skjuten, och Frihetstiden börjar medan det stormaktsväldet faller samman.
  23. Kriget började när alliansen Danmark-Norge, Sachsen-Polen och Ryssland förklarade det svenska stormaktsväldet krig med trefaldig attack mot Holstein-Gottorp, svenska Livland och svenska Ingermanland.
  24. Det svenska stormaktsväldet började med att Revals borgerskap frivilligt anslöt sig till Sverige 1561 och slutade definitivt när panten för det svenska guvernementet Wismar inte löstes in 1903.
  25. För eftervärlden är Gustav II Adolf mest känd som den som grundlade det svenska stormaktsväldet som skulle göra landet till en av Europas största och ledande nationer under den tidigmoderna perioden.
  26. Huvuddelen av sin regeringstid tillbringade han i fält i stora nordiska kriget, där han försökte försvara stormaktsväldet, men trots hans förmåga som fältherre och spektakulära inledande framgångar vände krigslyckan från och med slaget vid Poltava och till slut gick nästan alla erövringar i öst och i Tyskland förlorade.
  27. Siffran för de som avrättades för häxeri i alla områden under det svenska stormaktsväldet på 1600-talet bör alltså ha varit betydligt högre än de 400 som avrättades i det egentliga Sverige ; och även den siffran bör stiga något om man räknar in siffrorna från de då danska landskap, som nu ingår i det nuvarande Sverige, som Skåne och Bohuslän.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stormaktsvälde?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett stormaktsvälde stormaktsväldet stormaktsvälden stormaktsväldena
genitiv ett stormaktsväldes stormaktsväldets stormaktsväldens stormaktsväldenas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt