/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till stratifiera

Vad betyder stratifiera?

  1. (speciellt i samhällsvetenskap) indela i skikt eller klasser || -de

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till stratifiera

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stratifiera?

  1. Beroende på art behöver man stratifiera olika länge, det kan vara allt mellan en vecka och flera månader.
  2. På grund av detta vet vi också för lite om världens språk för att kunna stratifiera dem på ett vetenskapligt säkert sätt.
  3. I många vetenskapliga fält gör man detta genom att slumpmässigt välja ut ett antal datapunkter och sedan stratifiera dessa – dela in dem i grupper efter parametrar som man vet påverkar det man försöker studera.
  4. Dess stratifierade samhällsliv dominerades av högre kolonialämbetsmän och officerare samt framgångsrika köpmän.
  5. Många olika stratifierade lager av husgolv visar också på en kontinuerlig bosättning över hundratals år.
  6. Eliassens forskning inkluderade bland annat fri och termiska driven cirkulation, frontogenes och propagering av vågor i stratifierade medier.
  7. Enligt denna definition kan termen bokstavligt sett idag anses hänvisa till de jägar-samlarsamhällen som utgjorde den allenarådande samfundsformen innan den neolitiska revolutionen då jordbruk infördes och mer komplexa, stratifierade samhällsformer möjliggjordes.
  8. Stratifierande ventilation eller stratifierad ventilation är en form av deplacerande ventilation, med högimpulsdon.
  9. Relationen mellan stratifierad variation (klass, etnicitet, kön, mm) och historiska språkförändringar är först och främst en fråga om fonetik (Labov, 2010: 259-286).
  10. Men man har funnit högar med skaldjur som man tror är lämningar efter bosättningar som varit bebodda i mer än 5 000 år och avlagringar av svartjord (terra preta) i landets inre som ger en bild av samhällen på upp till 10 000 hushåll, ett tecken på en stratifierad och ekonomiskt utvecklad kultur.
  11. Jag gick på gatorna där, och insåg att det var socialt stratifierat.
  12. Egypten var ett stratifierat samhälle där social status var en viktig markör.
  13. Exempel på detta finns från både Serbien och den amerikanska nordvästkusten, där man till och med utvecklade ett socialt stratifierat samhälle.
  14. I strukturen består den av förhornat stratifierat skivepitel som i sin tur innefattar fyra sorters celler: keratinocyter, melanocyter, merkelceller och langerhanska celler.
  15. Fiskare tillhörde i Japan under 1800-talet en av de lägsta klasserna i ett hårt stratifierat samhälle, och avbildades vanligen inte i ukiyo-e.
  16. De utmärktes av ett väl utvecklat jordbruk, en stor befolkning och en hög befolkningstäthet, ett stratifierat samhälle med centraliserad beslutsfattande och avancerade religiösa idéer (se Mississippikulturen).
  17. Allmogen var ingen enhetlig social grupp, utan det högmedeltida engelska bondesamhället var hårt socialt stratifierat med jordlösa legohjon och daglönare i botten, torpare ovan dem, följda av småbrukare med 3-8 hektar åker och gårdsbrukare med 8-12 hektar åker.
  18. Det är under denna period som de första spåren av kulturell påverkan från Kina och Korea gör sig påmind genom introduktionen av flera avancerade teknologier som drejad och bränd keramik, rikt dekorerade metallvaser och ceremoniella objekt samt utvecklingen av ett stratifierat klassamhälle.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stratifiera?

verb
aktiv passiv
grundform att stratifiera att stratifieras
nutid stratifierar stratifieras
dåtid stratifierade stratifierades
supinum har|hade stratifierat har|hade stratifierats
imperativ stratifiera
particip
presens stratifierande
perfekt en stratifierad
ett stratifierat
den|det|de stratifierade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt