/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till tabula rasa

Vad betyder tabula rasa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet tabula rasa?

  1. En ny istid har randats och glaciärens bländvita tabula rasa närmar sig från norr och suddar ut varje spår av mänsklighet från planetens griffeltavla.
  2. Sedan han gjort tabula rasa fick bordsskivan snart nya lager.
  3. Det är naivt att tro att forskaren går in som ett tabula rasa i sitt fält och objektivt rapporterar sina iakttagelser.
  4. Det finns å andra sidan ingen tabula rasa utan alltid ett föregående kunskapsinnehåll där uridéer kan identifieras och vars ursprungliga utformning måste sökas med hjälp av en evolutionär insats.
  5. – Det här är lite av en tabula rasa för Serbien.
  6. Detta kom i samband med Rousseaus skrifter samt Lockes tabula rasa.
  7. Tabelras är en försvenskning av latinets tabula rasa, tavla utan skrift.
  8. Idén om tabula rasa grundlades av den brittiske filosofen John Locke.
  9. Enligt tabula rasa föds barnet som ett oskrivet blad, som skrivs under barnets uppväxt.
  10. Det är inte ett renodlat konceptalbum men de flesta spåren på skivan anknyter till den humanfilosofiska hypotesen tabula rasa, nyttjar bokstavliga tolkningar av frasen eller hänsyftar till litterära verk som nämner tabula rasa.
  11. Han gjorde därigenom denna karta till den " tabula rasa", som den var långt in på 1800-talet.
  12. Locke lär att människan föds som ett oskrivet blad (tabula rasa) och att all lärdom kommer från erfarenheten.
  13. Locke är känd för att ha liknat själen vid födseln vid ett " vitt papper", som senare kommentatorer har benämnt " tabula rasa" (en tom tavla).
  14. Sanningen är, enligt Locke, att vår kunskapsförmåga ursprungligen är som ett vitt, oskrivet papper (tabula rasa) på vilket erfarenheten skriver de ord som utgör våra kunskaper.
  15. Enligt uttrycket tabula rasa föds människan som ett oskrivet blad som efter hand fylls av tecken i form av erfarenheter som kommer att utgöra hennes egenskaper.
  16. Sociologism är en parafras på biologism (biologisk determinism) och avser i dagens debatt vanligen social determinism — uppfattningen att människan föds som ett oskrivet blad (tabula rasa).
  17. En naturlig " tabula rasa" är inte enkel att hitta, men en klassisk serie av studier över grundareffekter gjordes efter det katastrofala utbrottet av vulkanen Krakatau år 1883.
  18. Därigenom antog han i Lockes efterföljd synsättet att människans medvetande vid födseln är en tabula rasa, och att miljön, fostran och utbildning enbart är vad som danar olikheterna mellan individer.
  19. I romanen Émile beskriver Rousseau något liknande tabula rasa, fast Rousseau antar att man som vuxen, på grund av barnets beroende av den vuxne, kan forma barnet till det man vill.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-08

 • Silvia
  Latinskt namn med betydelsen skog eller skogsflicka.
 • Sylvia
  Latinskt namn med betydelsen skog eller skogsflicka.
 • Besläktade namn: Silva, Silvana, Sylva, Sylvi, Sylvie

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2