<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till teckentydare

Vad betyder teckentydare?

  1. person som avläser framtiden i (gudomliga eller övernaturliga) tecken, spåman, orakel || -n;
   pl. =, best. pl. -arna
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet teckentydare?

 1. Det var kanske inte underligt att många teckentydare och siare fann förebuden för den unge kronprinsens framtid ovanligt ödesdigra.

  Astrologer och teckentydare, som feng shui-mästaren Raymond Lo i Hongkong, ser dystra skuggor i tecknet.

  Auspicier (latin auspicia, plural av auspicium, av auspex, teckentydare, av avis, fågel, och specere, skåda) var i antikens Rom de tecken som ansågs sända av gudarna och betecknade även teckenskådning genom att studera fåglars flykt och beteenden för att förutsäga utgången av ett företag, till exempel en strid.

  För övrigt saknade han i militäriska och statsmannavärv varken insikter eller duglighet, men väl felades honom snabbhet i uppfattningen och rask beslutsamhet, vilket i förening med vidskeplig tillit till orakelprästers och teckentydares förutsägelser utövade förlamande inverkan på alla hans företag och vållade, att det gynnsamma tillfället oftast gick honom ur händerna.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs teckentydare?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen teckentydareteckentydarenteckentydareteckentydarna
  genitiven teckentydaresteckentydarensteckentydaresteckentydarnas