/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder transponering?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till transponering

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet transponering?

  1. Fåglars sång och läten är ett jätteämne Mynott tar tag i genom att diskutera transponering och vilka skiftande notationsapparater olika fågelboksförfattare nyttjar när de kämpar med sina beskrivningar.
  2. Vid mässingmusik skrivs dock noter ibland med transponering i diskantklav.
  3. Ca 300-100 f.Kr. utarbetades system med pentatonik och transponering.
  4. Undantag är brassmusik, där trombonnoter ofta skrivs i diskantklav med transponering.
  5. Schuberts tonsättning är för sopran, men en transponering för mezzosopran finns också.
  6. Därutöver finns vissa räkneoperationer som är specifika för matriser, till exempel transponering.
  7. Dvs, för reella matriser är det hermiteska konjugatet samma som vanlig transponering.
  8. I många stycken används inte de exakta noterna B-A-C-H utan en transponering.
  9. där I är enhetsmatrisen och formula_2 är matrisens hermiteska konjugat (transponering och komplexkonjugering av matrisens element).
  10. Heltonstegen är dock olika stora på olika platser i skalan (9/8 respektive 10/9), vilket omöjliggör transponering.
  11. Modulation ger upphov till det som inom musiken kallas transponering, det vill säga det ändrar signalens tonhöjd (frekvens).
  12. För trombon och eufonium skrivs noter vanligen i klingande stämning (utan transponering), d.v.s. som om det vore ett C-stämt instrument, med basklav, tenorklav eller altklav.
  13. Den främsta fördelen med att stämma liksvävande är att varje tonart låter kromatiskt lika och därmed blir musikaliskt användbar så att modulation och transponering blir möjlig.
  14. Han bildade sig själv en originell teknik, som medelst bland annat vida språng, ständigt arpeggio, flitigt pedalbruk och transponering av tonverken försökte ersätta den större fullgreppigheten i vanliga virtuosers spelsätt.
  15. Införlivande av direktiv, även känt som transponering, är inom den europeiska unionsrätten den process varigenom en medlemsstat inom Europeiska unionen antar nationella rättsregler för att genomföra ett direktiv på nationell nivå.
  16. Adam var en krävande lärare, inställd på att sonen skulle fila på sin musikaliska skicklighet och behärska olika tekniker, bland annat med timtals av dagligt drillande och transponering av Bachs fugor.
  17. Den version av operan som oftast framförs idag, är en transponering av originalpartituret, dels för att det är få av dagens sopraner som klarar att sjunga som Giuditta Pasta och dels för att smaken hos publiken ändrats.
  18. I samband med en transponering används ofta den nya tonartens dominantackord följt av tonikaackordet, exempelvis D7 följt av G för att transponera till tonarten G-dur, och D7 följt av Gm för att transponera till tonarten G-moll.
  19. Trombonen är vanligen stämd i Bess, Ess eller F, i bemärkelsen att den lägsta möjliga tonen i grundläget (när draget är innerst) är ett Bess, Ess eller F. Emellertid skrivs noter vanligen med basklav eller altklav i klingande stämning (utan transponering), d.v.s. som om det vore ett C-instrument.
  20. Originaltonarterna är i tenor-eller sopranläge, men transponeringar för lägre röster är vanliga.
  21. Övriga klaver och transponeringar är inte lämpliga eftersom de befinner sig så pass långt ifrån barytonets vanligast förekommande register.
  22. Han medverkade också inom kyrkosången, bland annat genom att ge ut flera reviderade utgåvor av Haeffners koralbok från 1819 med transponeringar av flertalet sånger.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Hur böjs transponering?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en transponering transponeringen transponeringar transponeringarna
genitiv en transponerings transponeringens transponeringars transponeringarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt