/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder al secco?

Hur uttalas al secco?

  1. [-seckå]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet al secco?

  1. Dekorationerna gjordes al secco med schablonmålade blad och blomlister samt fyllningar.
  2. Bilderna är målade på torr kalkgrund, så kallat al secco måleri.
  3. Han utförde fresker och väggmålningar, både al secco och al fresco.
  4. Han arbetade även i al fresco, al secco, intarsia, blästrat glas och textil.
  5. Det är en så kallad al secco målning (man målar direkt på den torra putsen).
  6. Fresktekniken ger, liksom teknikerna stucco lustro och enkaustik, längre hållbarhet för pigmenten än al secco.
  7. Kalkmålning utförs antingen på torr puts, så kallad al secco, eller på våt puts, så kallad al fresco.
  8. Den finns i västra valvkappan, högst upp i trappan till orgelläktaren och är utförd al secco på ett tunt slamningsskikt.
  9. Bland hans offentliga arbeten märks en väggmålning i al secco på Nordiska museet och dekorativa arbeten med djurmotiv för S Drottningholm.
  10. Bland hans offentliga arbeten märks dekorativa al secco målningar i KA 4:s kaserner i Göteborg och på Lantmannaskolan i Ödsmål.
  11. I Västerås har han bland annat gjort den stora muralmålningen al secco med tema skrivtecken som täcker fondväggen inne i stadsbiblioteket (1955).
  12. I ateljén finns bland annat förarbeten, al secco, till väggmålning för Kalmar läroverk 1933 och till freskerna i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.
  13. Bland hans offentliga arbeten märks väggmålningar i al secco i trapphuset på Solidars kontorshus, ABF huset i Malmö, Trelleborgs hamnkontor och Malmö roddklubb.
  14. Muralmålning på putsade ytor har tidigare oftast utförts med kalkfärg, antingen som fresk, al fresco, på fuktig puts eller al secco på torr puts.
  15. Vägg-och takmålningar i denna fastighet i Stockholm var ursprungligen utförda al secco, en teknik som ger matta ytor som kontrasterade väl mot stucco lustro.
  16. De flesta slovenska kyrkor är målade under denna period i al secco men i mitten av 1300-talet övergick det till målning i al fresco.
  17. Den ojämna ytan är målad med tunn kalkfärg i al secco, d.v.s. på torr puts, i milda färger ; grått, grönt och rödbrunt som dominerande inslag.
  18. Hans konst består av stilleben, figurframställningar och landskap samt verk utförda i nonfigurativ stil utförda i olja, al fresco, al secco, pastell, akvarell och lavering.
  19. Tekniken, som går under namnet ” al secco ”, går ut på att motiven målas direkt på en torr kalkputsgrund, till skillnad från ” al fresco ” där motivet målas på en fuktig kalkputs.
  20. Han studerade vid Leon Welamsons målarskola 1937 och vid Otte Skölds målarskola 1942 samt en kort tid vid Académie de la Grande Chaumière i Paris 1950 och muralmåleri samt al secco vid Konsthögskolan i Stockholm.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2