/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till alfanumerisk

  1. alfamerisk

Vad betyder alfanumerisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

alfanumerisk är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet alfanumerisk?

  1. Ordet används till exempel i frasen " alfanumerisk sortering".
  2. ISIN-koden utgörs av en alfanumerisk följd om tolv tecken.
  3. Alfaskop utvecklades 1968 för att ge en prisbillig terminal för alfanumerisk presentation.
  4. En DOI består av en alfanumerisk teckensträng, som utgivaren ger dokumentet första gången det publiceras digitalt.
  5. Postnummer är en alfanumerisk kombination som används för att ange ett geografiskt område för att underlätta postsortering.
  6. Namnet används både för amerikanska varianter och egna modifikationer, och följs av en alfanumerisk kombination som betecknar närmare modell.
  7. Vid införandet av de nya registreringsskyltarna 1973 delades skyltarna ut i alfanumerisk ordning från AAA 001 och fortsatte i nummerordning.
  8. General Abraham " Bren" Adan hävdar att det helt enkelt handlar om en alfanumerisk beteckning, närmare bestämt " 48G", från M48 Germany, där beteckningen Germany anspelar på att de första vagnarna kom från Västtyskland.
  9. Det innebär också att i datorvärlden kan ett tecken lagrat i alfanumerisk kod potentiellt uppta mindre utrymme än vid lagring med tecken enligt 8-bitars ASCII, eftersom varje alfanumeriskt tecken bara kräver 6 bitar för kodning.
  10. NUTS-koden består av elva alfanumeriska positioner.
  11. Kanadas postkoder är alfanumeriska vilka även de brittiska och holländska postnumren är.
  12. Framför allt använder sig många webbutiker av rabattkoder, i vissa fall alfanumeriska.
  13. I datavetenskap är variabler oftast representerade av antingen enstaka bokstäver eller alfanumeriska strängar.
  14. Förutom i webbplatsadresser brukar man använda alfanumeriska tecken för att definiera en kod eller teckenuppsättning eller för att precisera egenskaper och möjligheter på in-och utenheter.
  15. Eftersom varje bit är 0 eller 1 och antalet värden som kan lagras i sex bitar är 26=64, räcker det för att lagra de alfanumeriska tecknen.
  16. Det finns således vid 6 bitars kodning plats för ytterligare 28 tecken (vanligtvis snedstreck och andra skiljetecken), vilket gör alfanumeriska data lämpliga för att lagra text och webbplatsadresser.
  17. Vid den tiden var datorminne och logik dyrt att tillverka, så dyrt att grafiska terminaler blev omöjligt dyra ; det krävs mycket mer minne för att hålla en bild än en sida text, som i alfanumeriska terminaler, ofta mer än vad som fanns i de datorer som skulle driva grafiska tillämpningar.
  18. Ett ISIL är alfanumeriskt, och max 16 tecken.
  19. Historiskt sett motsvaras varje alfanumeriskt tecken av en byte information (28), och kan representera sammanlagt 256 olika tecken (koden ASCII).
  20. Det innebär också att i datorvärlden kan ett tecken lagrat i alfanumerisk kod potentiellt uppta mindre utrymme än vid lagring med tecken enligt 8-bitars ASCII, eftersom varje alfanumeriskt tecken bara kräver 6 bitar för kodning.
  21. Om regnbågstabellerna inte matchar lösenordslängden (t.ex. ett 8-bitars lösenord och 2-bytes salt, är det i praktiken ett 10-bytes-lösenord) och komplexiteten (icke-alfanumeriska salt ökar komplexiteten i ett strikt alfanumeriskt lösenord) med saltade lösenord, så det inte kan hittas.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs alfanumerisk?

adjektiv
positiv en alfanumerisk
ett alfanumeriskt
den|det|de alfanumeriska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2