Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till anfäkta

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder anfäkta?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet anfäkta?

 1. Med ett sådant sysselsättningsmål ges mindre tid att anfäkta välfärdsföretagare.

  Fyra vanliga exempel på svenska är " stormar och orkaner", " anfäkta och anamma", " bomber och granater" och " riv mina råsegel".

  Fyra vanliga exempel har på svenska blivit " stormar och orkaner", " anfäkta och anamma", " bomber och granater" och " riv mina råsegel".

  Kapten Haddock har fått behålla sina mest klassiska kraftuttryck som " bomber och granater" och " anfäkta och anamma", men har även fått många nya kraftuttryck som " malliga mollusker" och " ektoplasma".

  Hans vanligaste kraftuttryck, " Tonnerre de Brest" (dunder i Brest) och " Mille sabords" (tusen kanonportar), av vilka åtminstone det senare har en klar marin prägel, är översätta till varianter av " anfäkta, anamma och regera", vilka helt saknar marin anknytning.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Vega

  Latinsk variant av det arabiska namnet al-Waki, som är namnet på en stjärna i Lyrans stjärnbild.

  Hur böjs anfäkta?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt anfäktaatt anfäktas
  nutidanfäktaranfäktas
  dåtidanfäktadeanfäktades
  supinumhar|hade anfäktathar|hade anfäktats
  imperativanfäkta
  particip
  presensanfäktande
  perfekten anfäktad
  ett anfäktat
  den|det|de anfäktade