/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Visar resultat för angiva, menade du ange?

Synonymer till angiva

Hur upplevde du uppläsningen av angiva?

eller

Vad betyder angiva?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till angiva

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

angiva i ordbok från 1870

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet angiva?

  1. Skall de pensionerade sjömännen som sitter på soffan i hamnen angiva kurs och fart för de skepp som i dag seglar på livets oroliga hav utan att ha fungerande kontakt med besättning eller passagerare?
  2. Den internationella belysningskommissionen CIE har konstruerat flera tvådimensionella diagram för att angiva kromaticiteten hos en färg.
  3. Från och med idag kommer Migrationsverket att kontrollera asylsökandes angiva adresser i samband med registrering och prövning av dagersättning.
  4. Grey Gull-etikett från 1929 med exempel på bolagets vana att ofta inte angiva något artistnamn alls.
  5. Armringarna tjänade hos dem till att angiva sin bärares rang, och så är ännu förhållandet i österlandet.
  6. En särskild sorts kolon används inom det internationella fonetiska skriftsystemet för att angiva att fonem som föregår kolonet uttalas långt.
  7. Fasadens struktur skulle återspegla husets konstruktion genom en kraftig vertikal accentuering, som skulle " angiva de bakom liggande krafter" (Sven Wallander).
  8. Idag praktiseras seden så att pojkar och flickor i de angiva åldrarna klär upp sig, pojkarna bär don haorijackor och hakama, medan flickor bär kimono under besöket till en Jinja.
  9. I Orsa kommer kommunstyrelsen i nästa vecka att ta det formella beslutet, men både kommunalrådet Ann Beskow (s) och oppositionsledaren Mikael Thalin (c), säger till gävledala att man är överens om att ordna en lokal folkomröstning med den angiva frågeställningen.
  10. Those Were the Days är en sång vars låtskrivare brukar angivas vara Gene Raskin, som skrev text på engelska till den ryskspråkiga sången " Дорогой длинною" (" Dorogoj dlinnoju"), skriven av Boris Fomin (1900 – 1948) med text av poeten Konstantin Podrevskii.
  11. Ett undantag är vid angivande av energiinnehåll i mat.
  12. Viss bearbetning har där gjorts, dock utan angivande av upphovsman.
  13. – Tillstånd för privatresor till utlandet kan lämnas in utan angivande av förutsättningar och släktskapsförhållanden.
  14. Tillstånd för privatresor till utlandet kan lämnas in utan angivande av förutsättningar och släktskapsförhållanden.
  15. Vindflöjel eller väderflöjel är ett slags vimpel på masttoppar för angivande av vindriktningen.
  16. Utan angivande av vem som bearbetat texten publicerades den med nio verser 1819.
  17. Denna regel bör kunna tillämpas även när det gäller angivande av ett felaktigt odds, enligt Elin Häggeborn.
  18. Den amerikanska militären i Irak betalar irakiska tidningar för att ta in positiva artiklar utan angivande av källan.
  19. Detta gällde på såväl ritningar som vid angivande av dimensioner på verktyg av diverse slag.
  20. Den blev översatt av Emil Liedgren 1935 och ytterligare bearbetad (utan angivande av vem) 1937.
  21. Vid det individuella porträttet kännetecknas personen genom angivande av namn, ämbetstecken, attribut, symboler eller familjevapen.
  22. En djupare granskning har enligt universitetets visat att mycket är saxat från internet utan källhänvisning eller angivande av citat.
  23. Används ofta inom medicin för angivande av sjukdomsdebut, exempelvis senil demens, senil keratos eller senil purpura.
  24. Den brukar vara ca 700 meter lång och har, utan närmare angivande av bevis, kallats Europas största tomteparad av arrangörerna.
  25. Animen har tretton avsnitt, nedan listas avsnitten i nummerordning med angivande av tyska, japanska och engelska titlar.
  26. EAP:s verksamhet har ofta skett via syster-och underorganisationer, icke sällan utan angivande av kopplingen till partiet.
  27. Vid angivande av ett fartygs storlek används i allmänhet dräktighet eller dödvikt för handelsfartyg och deplacement för örlogsfartyg.
  28. Systemet med 32 streck lever dock kvar i vissa sammanhang, som angivande av väderstreck eller i vissa förordningar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-07-02

 • Rosa
  Latinskt namn med betydelsen ros.
 • Rosita
  Spansk diminutivform av det latinska namnet Rosa: liten ros.
 • Besläktade namn: Rosalie, Rosi, Rosie, Rosina, Rosine

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2