<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till antingen

Vad betyder antingen?

  1. antingen han eller hon en av dem;
   se även vare sig
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet antingen?

 1. Det är fundamentalt i en rättsstat: rätten att antingen få en anklagelse riktad mot sig eller släppas fri.

  Han anser att det handlar om att antingen fördjupa demokratin eller att fortsätta längs en farlig väg med politiska låsningar som medför mer av sekteriskt våld.

  Och alla brittiska par som får ett barn samma dag kommer att få speciella silvermynt i en antingen blå eller rosa pung.

  De som jobbade där var antingen politiskt tillsatta eller så fick de jobb för att de var släkt med någon anställd.

  Ägaren Afa fastigheter menar att de bara har två alternativ: antingen riva ut allt innanmäte och totalsanera eller riva och bygga nytt.

  För Pittsburgh väntar antingen Boston eller New York Rangers i semifinal.

  Detta betyder att vi antingen inte reagerar eller att vi bestämmer oss för att agera.

  Men antingen var Lundqvist eller någon av hans lagkamrater i vägen.

  De konstaterade då att det antingen blir S eller M som får uppdraget att bilda regering efter valet och att de hoppas att S vill driva en ny arbetslinje tillsammans med dem.

 2. De som varit i skolornas lokaler i början av förra veckan och som antingen inte fått de två nödvändiga vaccindoserna eller inte vet om de har haft mässlingen har fått erbjudande om att vaccineras.

  Antingen man äter kakan eller inte så kommer man att ångra sig.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för antingen

 1. antingen, i äldre nysvenska med en mängd växelformer, bland annat synnerligen ofta (15-o. 1600-t.) anten (av anteghen, antigen), fornsvenska antingen, antingia, antiggia, av äldre annattviggia, annattvæggia, med mera = fornisländska o. fornnorska annat tveggja, äldre danska anten (m. m.); av neutr. till annan i betydelse ’en’ o. genitiv av fornsvenska tvēr, två; alltså: ett av två, ettdera; formerna med -ing- o. slutstavelsen -en bero på analogi (jämför de många bildningarna på -ing- o. varken). — Om formerna med ä- (e-, æ-), t. ex. fornsvenska æntiggia, äldre nysvenska, danska enten och så vidare, se Kock Uml. u. Brech. s. 70 o. där citerad litteratur; knappast till *ent, ett.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.