/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder arkaism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till arkaism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är överrock en synonym till aba?

Hur används ordet arkaism?

  1. Jag är full av beundran inför denne man som lyckas få despotism och arkaism att framstå som öppenhet och social rättvisa.
  2. En peruanism kan vara en arkaism från conquistadorernas kastilianska (" castellano").
  3. Ett exempel på en arkaism i svenska standardspråket är den bevarade dativformen fullo i uttrycket till fullo.
  4. En vanlig form av arkaism är när en uttalsutveckling i standardspråket aldrig får fäste i en viss dialekt.
  5. Därutöver har resianskan en hög grad av språklig arkaism, däribland bevarandet av aorist som försvunnit från de flesta slovenska dialekter.
  6. Motsatsen till arkaism är novation, vilket innebär att ett särdrag uppstår i ett avgränsat området utan att det förekommer i kringliggande dialekter eller språkområden.
  7. En arkaism är att gammalt kort n på vissa håll bevaras i bestämd form singularis av feminina ord, till exempel gummän (' gumman') och tin (' tiden').
  8. En arkaism (gr. archoismos, ' efterapande av det gamla') är inom lingvistiken ett äldre språkdrag som bevarats i vissa uttryck eller dialekter, men som har försvunnit i språket i övrigt.
  9. Termen arkaism kan också användas om ett stilmedel där skribenten medvetet eller omedvetet använder ord och ordformer som annars försvunnit ur språket (till exempel om man i en text på svenska idag skulle använda verbens pluralformer).
  10. Men det finns också ett antal äldre månadsnamn av slaviskt ursprung som skiljer sig från de latinska namnen, trots att deras användning är arkaism och till stor del är begränsad till folklitteratur och religiösa helgonkalendrar utgivna av den makedonska ortodoxa kyrkan.
  11. Pastischer kan använda arkaismer och anakronismer.
  12. På så sätt har finlandssvenskan och latinamerikansk spanska bevarat arkaismer.
  13. I dessa finns bevarat ett antal grammatiska och lexikala arkaismer.
  14. Hon har ett rikt språk med många finlandssvenska uttryck och arkaismer.
  15. Dessa tillsammans med arkaismer, de drag som bibehållits från grundspråket, bildar en dialekt.
  16. I vissa fall har szeklerna bevarat vad som i standardungerska numera är arkaismer.
  17. Lyriken innehåller många lexikala, grammatiska och fonetiska arkaismer, som var föråldrade redan på 1400-talet.
  18. Hans språk, vimlande av facktermer och rikt på såväl arkaismer som neologismer, är sällsynt mångskiftande.
  19. Älvdalskan utmärker sig genom en rad arkaismer, d.v.s. fornspråkligt bevarade drag, och novationer, d.v.s. nyutvecklade drag.
  20. Älvdalskans ljudlära utmärker sig genom en rad arkaismer, d.v.s. fornspråkligt bevarade drag, och novationer, d.v.s. nyutvecklade drag.
  21. Anakronismer ska skiljas från pastischer, som är seriösa och medvetna inlån från äldre verk och dylikt, arkaismer då föråldrade ord används i ett i övrigt modernt språk, och travestier då exempelvis arkaismer eller anakronismer används i komiskt syfte.
  22. Den ryske lingvisten Trubatjov anser att försöken att hitta indoeuropeiska eller iranska arkaismer i ordet Stribog är konstruerade.
  23. Den andra mekanismen är bevarade arkaismer, alltså att äldre gemensamma drag som försvunnit kvarstår i en viss dialekt.
  24. Många arkaismer har bevarats såsom uttalen -mb, -nd och -ld i ord som kamb ' kam', hand ' hann i övriga Norrland' och käld ' kall'.
  25. För det första kan dialekten ha bevarade arkaismer, alltså äldre språkdrag som tidigare varit gemensamma men som försvunnit ur angränsande dialekter och standardspråket.
  26. Andra arkaismer är till exempel bevarandet av gammalt långt -a där huvudparten av de nuvarande skandinaviska dialekterna utvecklat ett å-ljud eller diftong.
  27. Han bröt då upp från den kompakta allvaret i sina tidigare verk till förmån för dukar med dämpade toner och schematiska former, rika på arkaismer.
  28. Hans stil var full av egendomligheter: arkaismer, nybildningar, sökta liknelser i Thomas Carlyles och Das junge Deutschlands maner och kryddades av burlesker och grovheter i rikt antal.
  29. En del allmänt etablerade finlandismer kan kallas dialektala, till exempel vedlider för vedbod och dyna för kudde ; andra är arkaismer, till exempel pulpet för skolbänk och gårdskarl för fastighetsskötare, och ordformer som flere för fler/flera.
  30. De relativt få större atticistiska förändringarna kan härröra från den text som sägs ha framställts i Aten på 500-talet f.Kr. Vissa inslag som av tidigare editorer har uppfattats som senare förändringar kan i själva verket vara skapade av Homeros, som blandade både arkaismer och nymodigheter i sitt språkbruk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Angelika
  Latinskt namn som betyder änglalik.
 • Angela
  Italienskt namn som betyder ängel. Även en kortform av det latinska namnet Angelika: änglalik.
Besläktade namn: Angelina

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs arkaism?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en arkaism arkaismen arkaismer arkaismerna
genitiv en arkaisms arkaismens arkaismers arkaismernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2