/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till arkaisera

Hur upplevde du uppläsningen av arkaisera?

eller

Vad betyder arkaisera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till arkaisera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet arkaisera?

  1. I folkmun används dock oftast namnformen Västra bodarna, men även den arkaiserade namnformen Västra Bodarne, med ' e'.
  2. I sin framställning av den gammalryska miljön arkaiserade Borodin mer än vad Glinka hade gjort 30-40 år tidigare.
  3. Den djärva geometriseringen av vissa former och vattnets extrema genomskinlighet står också i kontrast till den arkaiserade Petrusgestalten, som befinner sig såväl i båten som i vattnet.
  4. Under rubriken " Ett mästerverk" jämförde Sydsvenska Dagbladets recensent Daniel Hjort Lindgren med Topelius och fortsatte: " replikerna är lätt arkaiserade, med nästan evangelisk ton, landskapet är daggfriskt stiliserat och allt slår sig samman till att göra Mio, min Mio till ett mästerverk inte bara i barnlitteraturen utan i dikten över huvud".
  5. Skriven i arkaiserande ton, närmast balladliknande.
  6. Hans stil har en ålderdomlig, medvetet arkaiserande tendens.
  7. Dopfunten ger uttryck för en allmogeartad arkaiserande stil.
  8. Hans ingående eklektiska stil blandade arkaiserande stilar med moderna.
  9. Därefter användes den bara som ett arkaiserande drag i poesi.
  10. De är ofta hållna i en dekorativ arkaiserande och något naivistisk stil.
  11. I modern isländska är við och þið pluralis medan vér och þér är arkaiserande pluralis.
  12. Tvärtom började den spela en helt annan roll i kulturen – en estetisk, arkaiserande, nationell och ideologisk roll.
  13. Utanför denna serie står Les cent contes drolatiques (1832-1837), skrivna i arkaiserande stil à la François Rabelais.
  14. Språkmässigt är stilen i likhet med i förebilden genomgående arkaiserande med kontrasterande moderna begrepp vid behov, som t.ex. musknapp.
  15. Även i Rom gjorde en liknande arkaiserande tendens sig gällande ; en av dess främsta representanter var Marcus Cornelius Fronto.
  16. För 1819 års psalmbok bearbetades psalmen av Johan Olof Wallin i arkaiserande stil, vilket gör att psalmen fortfarande doftar 1500-tal.
  17. Tidigare brukade historiska skrifter på iriska författas på ett torrt, arkaiserande språk, men Céitinn hade diktarutbildning och skrev med flyt och engagemang.
  18. Dessa är återgivna i lätt arkaiserande form såsom Egin Eeld Kokar bäst – Egin Härd Ähr Guld Wärdh eller Hemma Ähr Hwilan Bäst.
  19. I fängelset läste Thorild Rudbecks Atlantica och diktade Sånger i götiskt lynne (även kallade " Sånger ur Engelbrekts tider"), som visar starka arkaiserande ansatser.
  20. Det har ibland, genom missuppfattning av det fornsvenska ordet, använts med en arkaiserande klang i betydelsen lönnmord, till exempel hos Strindberg i Bjälbo-jarlen.
  21. Han är dessutom författare till lingvistiska och historiska arbeten samt bidrog till skapandet av det nygrekiska skriftspråket, varvid han uppträdde mot allt överdrivet arkaiserande.
  22. Duyse blev 1838 stadsarkivarie i Gent och var en av den flamländska nationella rörelsens främsta ledare, och blev särskilt känd för sin arkaiserande retoriska diktkonst.
  23. Han arbetade i en dekorativ, arkaiserande stil, som var lämplig för inrednings-och fasadskulpturer men även gjorde uttrycksfulla porträtt, såsom porträtthuvudet av författaren Viljo Kojo.
  24. Esaias Tegnér d.y. var en av de ledande männen i arbetet med den slutliga översättningen, särskilt GT, och han brukar anses ha påverkat dess arkaiserande stil.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs arkaisera?

verb
aktiv passiv
grundform att arkaisera att arkaiseras
nutid arkaiserar arkaiseras
dåtid arkaiserade arkaiserades
supinum har|hade arkaiserat har|hade arkaiserats
imperativ arkaisera
particip
presens arkaiserande
perfekt en arkaiserad
ett arkaiserat
den|det|de arkaiserade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2