<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till avvisning

Vad betyder avvisning?

(bland annat)

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet avvisning?

 1. Det kan handla om att en avvisning skulle innebära en väldigt stor skillnad i sättet att leva för ett barn med en svår sjukdom eller ett svårt handikapp.

  Fem gånger frågade Hedenmo hur MP tänker sig att den rådande politiken ska genomföras om inte genom avvisning med tvång.

  Händelsen inträffade förra sommaren i samband med en demonstration mot en avvisning vid Migrationsverkets anläggning Sagåsen utanför Göteborg.

  Sveriges regering fattade beslutet om avvisning efter löften från den egyptiska militärregimen om att de inte skulle utsättas för tortyr eller dömas till döden.

  Migrationsverkets beslut om avvisning av familjen har fastställts i migrationsdomstol.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs avvisning?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen avvisningavvisningenavvisningaravvisningarna
  genitiven avvisningsavvisningensavvisningarsavvisningarnas