Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till betoning

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder betoning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet betoning?

 1. - Vilket namn du än stoppar in i smeknamnsmaskinen kommer den alltid att spotta ut något som är tvåstavigt och har betoning på första stavelsen.

 2. Det verkar vara en stark betoning på rödvin på rödvinshögerns sammankomster.

  Vi vill ställa polisens lokala förankring hos invånarna de ska skydda mot Tillings konservativa ansats och ensidiga betoning på professionalism.

  Det blir betoning på det negativa för att ingen annan har pratat om det.

  Tomas Riad står för en modern språkvetenskaplig forskning med betoning på det talade språket.

  Han påpekar att i buddismen hittar man tankar som påminner om västerlandets betoning av individens okränkbarhet; dessa olika idéer om individens autonomi skiljer sig förvisso men här finns beröringspunkter där en dialog kan börja.

  Från industrialismen och framåt formuleras den ofta med udden riktad mot kapitalism och effektivisering och mot borgerlighetens starka betoning av arbetsmoral och nyttotänkande.

  Med socialkonservatismen och detta program tydliggörs det att Sverigedemokraterna är ett mittenparti som vill se så väl mer socialt ansvarstagande i samhället som ökad betoning på viktiga värden i samhället.

  Om jag har rätt i min betoning av denna likhet så skulle man alltså vänta sig att genren står särskilt stark just i Sverige.

  Men historiska museet i Berlin valde en annan betoning när det i höstas öppnade en utställning på temat Hitler och tyskarna.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Mats

  Svensk form av de grekiska och latinska namnen Mattias och Matteus, Guds gåva.

  Mattias

  Grekisk form av det latinska namnet Matteus, Guds gåva.

  Besläktade namn: Matti, Mattis

  Mest sökta

   Hur böjs betoning?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen betoningbetoningenbetoningarbetoningarna
   genitiven betoningsbetoningensbetoningarsbetoningarnas