/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till klärobskyr

Hur upplevde du uppläsningen av klärobskyr?

eller

Vad betyder klärobskyr?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

klärobskyr är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet klärobskyr?

  1. En svagt blågrön, antiseptisk klärobskyr bäddar in djuret.
  2. En epiker av 1800-talssnitt - tänk: Dostojevskij, Snö är 2000-talets Onda andar - som med aningen naiviserande tonfall skildrar alla detaljer såväl stadslandskap som moraliska och sociala relationer, samtidigt som han i modernistisk anda påpekar den konstnärliga konstruktionen med en karaktäristisk klärobskyr som ger alltsammans drag av saga och myt, dröm och fantasibild.
  3. Hans målningar kännetecknas av en driven användning av klärobskyr.
  4. Målningen är enastående i sin lysande färgbehandling och extrema klärobskyr.
  5. Han gjorde ett starkt intryck på Rubens och föregrep Rembrandts klärobskyr.
  6. Målningen, som uppvisar en tydlig klärobskyr, har sitt fokus på fadern och den förlorade sonen.
  7. Bildens komposition och klärobskyr är inspirerade av barocken, med associationer till Petri korsfästelse av Caravaggio.
  8. I den bloddrypande målningen Judit halshugger Holofernes utnyttjar Gentileschi chiaroscuro (klärobskyr) för att erhålla ett dramatiskt uttryck.
  9. Wright var inte den första konstnären i europeisk konst som var djupt intresserad av klärobskyr eller chiaroscuro.
  10. Målningen visar påverkan från Rubens i den ganska dova paletten, klärobskyr och en mycket realistisk framställning av muskulaturen.
  11. Under diskussionens gång introducerade Roger de Piles begreppet klärobskyr (chiaroscuro) för att betona färgens effekt i att accentuera kontrasten mellan ljus och mörker i en målning.
  12. Berömd har han även blivit för att använda sig av ett utstuderat och konstlat ljus för att uppnå en dramatisk verkan, så kallat klärobskyr (italienska chiaroscuro) eller ljusdunkelmåleri.
  13. Utformandet av La Tours bilder indikerar att han företagit resor till Nederländerna och Italien och där inspirerats av Rembrandts respektive Caravaggios betoning av klärobskyr, det vill säga ljusdunkelmåleri.
  14. Officiellt skriver akademien att Stäcks utsikter av Tivoli och Neapel vittnar om grundliga studier i en skön natur " samt röja känsla och harmoni i sammansättning och klärobskyr bredvid sanning och noggrannhet i utförandet".
  15. Där målade han den stora modelltavlan Susanna (Göteborgs konstmuseum) och Romerska smeder (galleriet i Washington, en skiss till samma tavla finns i Göteborgs konstmuseum), den senare med skickligt kontrollerade klärobskyra effekter, anses som en av de främsta realistiska arbetsskildringar som någon svensk utförde under 1880-talet.
  16. Där målade han nordiska interiörer med figurer möjligen under inflytande av Adriaen van Ostade och Jan Miense Molenaer, dock med en egen karaktär i återgivningen av klärobskyren i ett rum upplyst av ett enda fönster.
  17. Där satte han sig in i klärobskyrens detaljer och erhöll den första utbildningen i färgbehandling, mer grundad på studiet av de gamla mästarna än på iakttagelser av naturen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-11

 • Susanna
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen lilja.
 • Besläktade namn: Sanna, Sanny, Susanne, Susie, Sanne

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs klärobskyr?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en klärobskyr klärobskyren
genitiv en klärobskyrs klärobskyrens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2