/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till klucka

Hur upplevde du uppläsningen av klucka?

eller

Vad betyder klucka?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till klucka

Nyhet

klucka i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet klucka?

  1. Många historier som berättas tillför egentligen inte helheten något mer än att avsändaren får klucka av förnöjsamhet av sin egen anekdot.
  2. Filmtecknaren Anna Carlsson har precis fått vågorna att klucka kring regalskeppet Vasa.
  3. Och ärades för sina mixar av schottis och rockabilly som fick den svenska försagdheten och stelheten att lystet och urbant börja klucka och vicka som Buddy Holly och Elvis Presley.
  4. Och vilket förhållande har skvalp och klucka till varandra?
  5. Och han kunde höra gungstolen röra sej som när hon var nöjd: det klucka som av gammalt trä vid hennes nyckelben.
  6. - Hör man vattnet klucka när man ska somna på kvällarna?
  7. När det börjar att klucka och pysa lämnar hon köket för att få ro.
  8. – Det bästa med segling är när man hör vågorna klucka mot båten, säger Joel Englund som är 11 år och en av dem som är med på seglarskolan.
  9. – Det kluckas om att det inte ska med i nationell plan och det absolut viktigaste är att fyrspår är med i nationell plan när den presenteras.
  10. Med en svag rysning stodo vi i regnet, under det Ljusnan kluckade kring färjan, och tänkte på hur det skulle vara att stanna i Kolsätt för alltid ; men småningom gick det upp för oss, att orten dock är livlig och trafikerad, att det går en ström av resande förbi vinter och sommar, flera personer varenda dag, att den ligger i den öppna och fruktbara älvdalen -fruktbar kan den kallas, eftersom det överhuvud kan drivas jordbruk där-, att Kolsätt med andra ord är en medelpunkt, en metropol: den verkliga obygden får man icke se, när man kör i bil på stora landsvägen.
  11. Tyngden är urskålad nedtill så att ett kluckande läte uppkommer när den träffar en vattenyta.
  12. Andra lekbeteenden omfattar väsande och kluckande läten samtidigt som han dansande hoppar med halvt utbredda vingar.
  13. När grannen låg på golvet hörde han ljud av kluckande vätska och då trodde han att de skulle tända på huset.
  14. I samband med utställningen hölls även en hönsbytardag där man kunde köpa både ägg och olika raser av de kluckande fåglarna.
  15. Genom att dämpa skinnet med handflatan eller fingrarna, och spela med fingrarna kan man få fram det karakteristiska kluckande ljudet.
  16. Annars riskerar du inte bara att få dina kluckande paket omhändertagna av Tullverket, utan du kan dessutom bli misstänkt för olovlig förflyttning av punktskattepliktig vara som kan ge böter eller fängelse, säger Sune Rydén, Tullverkets nationella specialist på alkoholfrågor.
  17. Det speciella mönstret i andningen består av att framför allt utandningsluften pressas fram stötvis på ett sätt som påminner om det vid skratt, varvid upprepade, korta kluckande och frikativa ljud uppstår i de övre andningsvägarna, då stämbanden försöker parera de plötsliga avvikelserna i luftströmmen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för klucka

 • klucka, 1642 i betydelse 'gurgla' = danska klukke, motsvarande medellågtyska klucken, anglosaxiska cloccian (engelska cluck); ljudhärmande liksom de ej besläktade latin glōcīre (jämför franska glousser) o. forngrekiska klṓzein (av *klōgi̯-).

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs klucka?

verb
aktiv passiv
grundform att klucka att kluckas
nutid kluckar kluckas
dåtid kluckade kluckades
supinum har|hade kluckat har|hade kluckats
imperativ klucka
particip
presens kluckande
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt