/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder optimater?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet optimater?

  1. Andra berömda optimater var Cato d.y., Titus Annius Milo, Marcus Calpurnius Bibulus och Marcus Junius Brutus.
  2. och censor från 86 f.Kr.. Som politiker stod han mellan partierna (optimater och popularer), som talare ansågs han lycklig, i synnerhet i extemporerade föredrag.
  3. Begreppet kan härledas till romarriket då " populares" var politiker som förlitade sig på stöd från de lägre samhällsklasserna medan " optimater" var politiker som främst sökte stöd från samhällseliten.
  4. När han dog valdes den unge och relativt obemärkte Gajus Julius Caesar omedelbart till ny pontifex i strid med flera ledande optimater, däribland Quintus Catulus och Publius Isauricus, Metellus efterträdare som konsul år 79 f.Kr.. Metellus son, Quintus Cornelius Scipio Metellus, verkade fortsatt som en av de ledande optimata politikerna i motsatsställning till Caesar.
  5. De var motståndare till de konservativa optimaterna.
  6. Optimaterna sökte minska folkförsamlingens makt, och öka romerska senatens inflytande ; eftersom den senare utgjordes av den romerska aristokratin ansågs optimaterna gynna adeln.
  7. Han tillhörde optimaterna och ansågs vara ansvarig för mordet på Publius Clodius Pulcher.
  8. År 51 f.Kr. var Pansa plebejernas tribun, ett år han också gick i opposition till optimaterna för deras aktioner mot Caesar.
  9. Massalia var självständigt fram till Caesars inbördeskrig, då man ställde sig på den förlorande sidan med Pompejus och optimaterna mot Julius Caesar.
  10. Sulla hade under sin levnadstid flera dispyter med Marius gällande makten i romarriket, där de två i respektive ordning anses representera optimaterna respektive popularerna i romersk politik.
  11. Caesar besegrades vid Ruspina av sitt tidigare underbefäl, Titus Labienus, men sedan Metellus personligen tagit befälet och gått till anfall utanför Thapsus led optimaterna ett avgörande nederlag.
  12. Villkoret är nödvändigt men inte tillräckligt, det vill säga om villkoret är uppfyllt behöver inte punkten vara optimum, men optimum uppfyller villkoret.
  13. Chelidonium optimum är en skalbaggsart som först beskrevs av Bates 1879.
  14. En något friare tolkning, sorores ad optimum, ger betydelsen systrar för det bästa.
  15. Metoden finner ett optimum som är matematiskt säkerställt, och den kan inte hamna i cykling.
  16. Det kan emellertid istället gälla den snabbaste vägen eller den billigaste eller optimum enligt något annat kriterium.
  17. Även om den inte nödvändigtvis är optimal, kanske den inte ligger längre från optimum än högst några procent.
  18. Ordet optimal, optimum eller optimerad, i betydelsen mest gynnsamma avpassning eller avvägning av olika variabler, har betydelselikhet med lagom.
  19. Är det inte ett krav att hitta ett optimum, kan beräkningen istället avbrytas när en tillräckligt bra lösning har hittats.
  20. Bland hans kyltekniska skrifter märks Nedkylning av kroppar (1935), Economic optimum problems in Connections with refrigeration (1940) och standardverket Kylteknikern.
  21. Sedan man identifierat optimum för den första faktorn, fixerar man denna på detta värde och man upprepar proceduren för de andra faktorerna.
  22. Den bågformade konstruktionen av dammbyggnaden är optimum för det smala pass i vilket dammen byggdes för att hålla kvar vattnen i reservoaren.
  23. I det här fallet kan vi dividera med 10, värdet av optimum ändras (10 gånger) men det påverkar inte värdena på formula_1 … formula_4.
  24. Kanske räcker det med att den lösning som erhålls är tillräckligt bra, att den exempelvis ligger 5 procent från optimum (ÖG/UG ≤ 1,05).
  25. Eftersom en Hamiltoncykel hittades i P2 med värdet 15 uppdateras även ÖG, varvid optimum är instängt (vilket i praktiken innebär att optimallösningen är hittad).
  26. Enligt linjärprogrammeringens fundamentalsats erhålles alltid optimum i minst en hörnpunkt till den tillåtna mängden och dessa hörn motsvaras av en (eller i det degenererade fallet flera) baslösning (ar).
  27. Man kan då behöva göra kapningar/snitt/beskärningar eller förgreningar av det tillåtna området för att bli av med punkten som var optimum och leta upp en ny optimal lösning.
  28. Dödviktsförlust, dödviktskostnad eller allokativ ineffektivitet är inom nationalekonomi den allokeringsförlust som uppstår genom bristfällig ekonomisk effektivitet, som uppstår när jämvikten för en vara eller tjänst inte ligger i Pareto optimum.
  29. Sammanlagt är det många faktorer som måste vägas samman för att finna optimum för användarens tillfredsställelse med den samlade kvalitet man får till ett pris, som användaren är beredd att betala.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-07-03

 • Aurora
  Latinskt namn som betyder morgonrodnad, även namnet på morgonrodnadens gudinna.
 • Besläktade namn: Aura, Aurore

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2