Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder salong?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet salong?

 1. Jag får sitta i herrgårdens salong och vänta och under tiden bjuds jag på te och kakor.

 2. Bredvid dramatikern Henrik Ibsen är Wagner först med att kräva mörklagd salong med stängda dörrar.

  Närvaron är det heller inget fel på; han vet hur man skapar kontakt med en salong och är bra på att berätta historier.

  Visst är det ett tankeväckande koncept som tar scen och salong i anspråk i ett försök att både utmana vår passivitet och styra oss.

  Regissören Tobias Theorell och Magdalena Åberg har diskuterat hur blodet rinner bakom en fernissa av förfining i den borgerliga salong de låter vara dramats ram.

 3. Här kan du läsa hela serien och se en Psykologisk salong om olika aspekter av tvångssyndrom.

  Det är några av frågorna som dryftas i den här en inspelningen av Idagsidans psykologiska salong på Stadsbiblioteket om tvångssyndrom.

 4. Många kunder har hängt med från pappas salong i stan.

  Att hennes salong dessutom påminner om barndomens frisörsalonger bidrar förmodligen till den känsla av lugn som infinner sig vare gång jag kliver över hennes tröskel.

  Frisören döms mot sitt nekande till böter för att ha sexofredat två unga kvinnor som var kunder i hans salong i Skåne.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för salong

 1. salong, 1752, om franska förh.; för övrigt mera vanligt först mot slutet av 1700-t., Gustaf III 1790, Sthlms Posten 1792 (om rikssalen i Gävle), från franska salon, av italienska salone, egentligen: stor sal, bildat med förstoringssuffixet -one (jämför t. ex balkong) av italienska sala, säl = franska salle, i sin tur av germanskt ursprungligen = sal. — Alltså ett av de synnerligen många lånord från franska, som beteckna rum o. rumsinredning och dylikt och som avspegla det starka franska inflytandet på detta område. Jämför t. ex. balkong, garderob, korridor, tambur samt beträffande möbler under schäslong. — Ordet salong syns ha inlånats vid samma av fransk kultur starkt påverkade tid som t. ex. chiffonjé, pendyl, schäslong, sekretär, trymå.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Hemming

  Fornnordiskt namn som sannolikt är bildat av det isländska ordet hamr: gestalt eller skepnad.

  Henning

  Forntyskt namn med den eventuella betydelsen fredsstiftare.

  Besläktade namn: Helma, Helmina, Hilma, Mina, Minna, Minnie, Helmi

  Mest sökta

   Hur böjs salong?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen salongsalongensalongersalongerna
   genitiven salongssalongenssalongerssalongernas