Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till slafsa

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder slafsa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet slafsa?

 1. Det visade sig att det inte var några problem för mig att ha armbågarna på bordet och slafsa i mig maten medan han hade en del problem med bordsskicket.

  Hon kanske först tror att hon har drömt en läskig dröm om att den där konstiga Jenny kom smygande utanför fönstret och med sin häxblick tvingade henne att klättra ut och sen började slafsa på henne med sina läskiga händer och flåsa henne på halsen.

  Därför passar en bägare öl bäst och en tyst dansk sillsallad att slafsa i sig.

  Töm en latrintunna alternativt komposten i rhododendronbuskaget att slafsa i sig.

  Låg där i min skreva och gillade livet när en tax kom farande och började slafsa mig i örat.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för slafsa

 1. slafsa, 1702: sUiddra, Hallman 1782: dingla, slänga = nyisländska, no.; jämför nyhögtyska schlapp-sen detsamma Irnititativ bildning, som förhåller sig till slabba som kanske ha f sa till svenska dialekt habba, jämför även s la m sa o. ha m s a.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är sinnesslö en bra synonym till ordet kretin?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torun

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet älska: Tors älskling.

  Torsten

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet sten: Tors sten. Möjliga betydelser är åskvigg och hårdför.

  Mest sökta

   Hur böjs slafsa?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt slafsaatt slafsas
   nutidslafsarslafsas
   dåtidslafsadeslafsades
   supinumhar|hade slafsathar|hade slafsats
   imperativslafsa
   particip
   presensslafsande