/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till spefull

Hur upplevde du uppläsningen av spefull?

eller

Vad betyder spefull?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till spefull

spefull är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet spefull?

  1. Berättelsen om Auguste Comte och Clotilde de Vaux har gett upphov till en och annan spefull kommentar.
  2. Carinas röst lät lite spefull och hon rörde sig energiskt genom köket.
  3. Inte desto mindre blev han spefull när han skrev.
  4. Hon var en munter och spefull person som glittrade med ögonen och älskade samtalet.
  5. Om han någon gång skulle tycka att författaren Patrick Grainvilles prosastil är svulstig och fylld av adjektiv så visar han det bara genom att med spefull min citera ur dennes senaste roman.
  6. Deras konflikt är spefull, ofta självironisk och ambivalent.
  7. Ägarens dotterson visar sig vara en lite spefull skolelev från Shizukus egen skola, Seiji.
  8. Med en spefull blinkning till publiken utför hon sin dagliga yogarutin, halsar hon sitt rosévin, fnyser hon åt mammans feministiska boktips, stirrar hon på de båda telefonerna i väntan på ett livstecken från sin partner.
  9. Med sin vardagliga, spefulla lyrik vann han en stor publik.
  10. Horder av 100-tals ungdomar stormade en gymnasieskola i Göteborg på tisdagen efter att ett stort antal ungdomar hängts ut på det sociala mediet Instagram med bilder och namn, och med hån-och spefulla kommentarer av olika slag.
  11. Härigenom kom Oftedal att stå som den åtminstone nominelle chefen för ett eget under senare hälften av 1880-talet politiskt betydande demokratiskt, vestländskt kyrkoparti, de så kallade " Oftedöler", efter Kiellands spefulla tendensroman " Sankt Hans fest" benämnda " kaniner".
  12. Liksom i många andra verk av Vian behandlar Hösten i Peking kärlekens flyktighet och hur den tär på människorna (i Vians värld psykiskt på männen och fysiskt på kvinnorna), hans kluvna inställning till teknologi och hans avsky för arbete, och spefulla drifter med kyrkan och ingenjörer.
  13. -Mina fiender har dödförklarat mig i förtid, nu måste de återuppliva mig, sade Castro spefullt.
  14. Huo Yuanjia var också stolt och patriotisk, så när han spefullt utmanades av en rysk brottare antog han utmaningen.
  15. När man i Svitjod fick höra att Olof röjde skogar kallade man honom spefullt för " trätälja" eftersom han ägnade sig åt en sådan " smädlig" verksamhet.
  16. Han gjorde sig kontroversiell i sin samtid genom kritiska utfall mot andra poeter, något som kulminerade med ett spefullt epigram om nationalskalden Mihai Eminescu vid dennes död.
  17. Även om konkordieformeln långt ifrån lyckades åstadkomma en fullständig enighet, utan delvis t.o.m. gav anledning till nya strider, så att dess motståndare spefullt kallade den Concordantia discors (” den tvedräktiga endräkten ”), bidrog den dock kraftigt till stärkande av enhetsbandet mellan de inomlutherska riktningarna och har därigenom haft en oberäknelig betydelse för lutherdomens bevarande.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs spefull?

adjektiv
positiv en spefull
ett spefullt
den|det|de spefulla
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2