/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till spiralfjäder

Hur upplevde du uppläsningen av spiralfjäder?

eller

Vad betyder spiralfjäder?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

spiralfjäder är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet spiralfjäder?

  1. Förra veckan hittade jag ett par rullskridskor, fast med en stor spiralfjäder istället för hjul som man kan ha och hoppa omkring med.
  2. Sågkamraten bestod av en spiralfjäder som med ett hålslaget järn fästes vid sågens handtag.
  3. Hoppstylta är en stylta med en spiralfjäder och handtag, som man förflyttar sig hoppande med.
  4. Autoinjektorn innehåller en spänd spiralfjäder och en förfylld ampull med den vätska som ska injiceras.
  5. En modernare variant är en gungleksak brukar finnas utomhus på lekplatser, och står på en grov spiralfjäder.
  6. Fördelen med torsionsstav jämfört med exempelvis en spiralfjäder är enklare mekanisk konstruktion, lägre tyngdpunkt, samt framförallt lägre ofjädrad vikt.
  7. Rekylbromsen är ofta kombinerad med en framföringsanordning (till exempel en spiralfjäder) som för fram eldröret i läge för nästa skott.
  8. Bilen fick en mycket mjuk fjädring, bestående av en enda längsgående lång spiralfjäder per sida, och kopplad till hjulupphängningen med länkage.
  9. Axlarna utrustades, precis som föregående modeller, med differentialspärrar fram och bak och med spiralfjäder uppnåddes en frigångsvinkel i ansats om 46 grader.
  10. de var analoga och bestod av en eller flera transduktorer i ena änden, en ungefär halvmeterlång spiralfjäder och transduktorer i andra änden.
  11. Det är ett hjul med vikter som roterar fram och tillbaka och återförs till sitt centrala läge av en spiralfjäder, en balansfjäder.
  12. Cylindern är excentriskt anbringad i ett cylindriskt pumphus och försedd med två metallstycken, som hålls isär och tycks mot pumphusets inre vägg med en spiralfjäder.
  13. En enkel dynamometer består av en spiralfjäder och en graderad skala som visar kraften beroende på hur mycket fjädern dragits ut av den kraft som skall mätas.
  14. Jolly konstruerade den efter honom uppkallade formen av lufttermometern, som satte honom i stånd att med en förut ouppnådd noggrannhet bestämma gasernas utvidgningskoefficienter, liksom den vanliga så kallade Jollys fjädervåg, där förlängningen av en spiralfjäder ger ett mått på belastningen.
  15. Lind var också spiritist och från 1935 till 1943 ordförande för London Spiritualist Alliance.
  16. Det visar sig också att fru Drusse är en spiritist med medium-liknande förmågor.
  17. I egenskap av spiritist gjorde han, särskilt genom " Ísafold", mycket för andetrons utbredning på Island.
  18. 1882 gifte Deakin sig med Elizabeth Martha Anne ” Pattie ” Browne, dotter till en känd spiritist.
  19. Hon var troende spiritist, vegetarian, kritisk till etablerad läkekonst och intresserade sig för homeopati och örtmedicin.
  20. 1854 konverterade Hare till spiritism och skrev därefter flera böcker som gjorde honom till en rikskänd amerikansk spiritist.
  21. Han talade ofta på universitetets debattklubb, läste mycket, skrev litet grand och blev spiritist för resten av livet.
  22. Vid 12 års ålder fattade Andrus intresse för illusionism när han såg en föreställning av en reformerad ” spiritist ”.
  23. William Stainton Moses, en annan spiritist, hävdade att andefotograferingen styrdes genom en flytande substans som kallas ektoplasma i vilken andarna tar form.
  24. I SVT-dokumentären Jan Fridegård -Ordkonstnären (2002) sägs det att Fridegård var spiritist och att han var övertygad om att han fått kontakt med sin döde far under en seans.
  25. Denna tolkning baseras främst på jämförelse med andra trossystem, bland annat judendomen, där en magiker, spiritist eller präst kan få makt över ett andeväsen genom att känna till dess sanna namn.
  26. DuBois berättar att hon blev medveten om att hon besatt spiritistiska förmågor när hon var 6 år gammal, även om hon använder uttrycken medium och profilerare om sig själv hellre än spiritist då hon tycker att detta ibland har en negativ klang.
  27. Detta faktum har uppmärksammats av Pia Garde, som 1993 i tidskriften Parnass skrev att Karin Boyes mor Signe var spiritist och att hon sade sig ha fått direktiv från Karin om att förstöra alla brev och dikter som hon skrivit till Margot Hanel.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spiralfjäder?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en spiralfjäder spiralfjädern spiralfjädrar spiralfjädrarna
genitiv en spiralfjäders spiralfjäderns spiralfjädrars spiralfjädrarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt