/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder statsskatt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

statsskatt är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet statsskatt?

  1. Tydliga förslag om sänkt statsskatt och slopad värnskatt bromsades en smula av landsmötet.
  2. Plötsligt ska hon betala statsskatt utöver kommunalskatten och får en högre marginalskatt än tyska bildirektörer och brittiska stjärnadvokater med miljoninkomster.
  3. Om Anders Borg menar allvar med att ingen i TCO ska betala statsskatt får han höja brytpunkten så mycket att han lika gärna kan avskaffa den statliga inkomstskatten.
  4. Enligt finansdepartementet ger kombinationen av jobbskatteavdrag och sänkt statsskatt större verkan än delarna var för sig.
  5. Vidare aviseras återinförd dubbelbeskattning av aktier och en statsskatt på fem procent.
  6. Dessutom kan brytpunkten för vid vilken inkomst statsskatt börjar betalas räknas upp bara enligt konsumentprisindex.
  7. Den tredje skattesänkningen handlar om att höja brytpunkten för dem som betalar statsskatt.
  8. Detta innebär inte automatiskt att regeringens förslag om höjd brytpunkt för när man ska betala statsskatt nu faller.
  9. Pehrson efterlyser även en översyn för de som ligger i mitten av skatteskalan och som de som börjar betala statsskatt.
  10. Men han får mothugg av landstingsrådet Bernt Johnson (S) som inte håller med och han hoppas istället på en höjd statsskatt.
  11. Det finns ingen separat kommunalskatt, men kommuner tilldelas 56 procent av den statsskatt som betalas inom deras territorium.
  12. – Höjningen av statsskatten nu innebär till exempel att ganska många poliser – som vi behöver rätt många av – som arbetar extra pass, drabbas av statsskatt, säger hon också.
  13. -Om kommunalskatterna ökar ska det kompenseras genom sänkt statsskatt, säger Lars Leijonborg till Dagens Nyheter, och medger samtidigt att det inte blir lätt att hålla nere den statliga skatten.
  14. På grund av voteringsmissen av Damberg och ytterligare en S-ledamot samt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förlorade oppositionen mot regeringen i beslutet om att uppmana regeringen att dra tillbaka förslaget om höjd brytpunkt för statsskatt.
  15. Påve Sixtus V:s regering (1585-1590) utmärkte sig genom utrotande av banditer och genom reformer i centralregeringen: fasta kardinalkongregationer fick biträda inom styrelsens olika grenar ; och Sixtus efterlämnade en statsskatt om mer än 4 miljoner scudi.
  16. Moderata riksdagsmän har krävt förändringar av den så kallade statsskatten.
  17. Statsinkomsterna steg till 22 miljoner thaler, statsskatten till 54 miljoner thaler.
  18. Det handlar om fortsatt sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt i statsskatten.
  19. Den gamla på jordinnehav grundade statsskatten ersattes av en skatt för antalet underlydande bönder.
  20. Reformen medförde också stora lättnader i den direkta statsskatten för många låginkomsttagare, vilket skulle finansieras av en höjning av mervärdesskatten.
  21. – Höjningen av statsskatten nu innebär till exempel att ganska många poliser – som vi behöver rätt många av – som arbetar extra pass, drabbas av statsskatt, säger hon också.
  22. I modern tid har en del länder inkluderat zakaten i statsskatten, medan man i andra länder går runt och ber om bidrag för att hjälpa de behövande.
  23. De rödgröna partierna kommer på torsdag att lämna in ett förslag till skatteutskottet om att uppmana finansutskottet att avvisa det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten i statsskatten, enligt Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs statsskatt?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en statsskatt statsskatten statsskatter statsskatterna
genitiv en statsskatts statsskattens statsskatters statsskatternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt