/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till svälla

Hur upplevde du uppläsningen av svälla?

eller

Vad betyder svälla?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till svälla

svälla i sammansättningar

Nyhet

svälla i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet svälla?

  1. Flygledningen är för mindre flygplatser en väldigt stor kostnadspost och den kommer svälla rejält med bara en aktör att välja på.
  2. Att Socialdemokraterna och Moderaterna nu samarbetar för att låta City svälla på höjden utan närmare eftertanke är oroväckande.
  3. Låga skatter har lockat mer eller mindre ljusskyggt kapital från bland annat Ryssland och fått bankerna att svälla okontrollerat.
  4. Men liksom Island och Irland visar det också att ett säkert recept för undergång är att låta banksektorn svälla okontrollerat.
  5. Så för att inte LO:s förslag ska växa till sig och svälla in på fler områden är det många företag som skulle behöva skärpa sig.
  6. Blanda noga och låt stå och svälla i fem minuter.
  7. En vinter med ovanligt mycket nederbörd har fått floden att svälla till rekordnivåer och den riskerar att översvämma storstäder som New Orleans och Baton Rouge.
  8. Detta bidrog till att legitimera att ett egentligen praktiskt inriktat mode kunde svälla ut och anta groteska former.
  9. Kraftigt regn fick floderna att svälla i delstaten Queensland.
  10. Det ska välla och svälla och tokväxa.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för svälla

 • svälla, fornsvenska svwlla, st. verb (imperfekt svall, så ännu vid slutet av 1700-t. o. som arkaismer senare, i nordl. svenska dialekt o. i finnl.) = fornisländska o. fornnorska, norska svella, norsk-danska svelle, äldre danska svcelle, fornsaxiska, anglosaxiska, fornhögtyska swellan (nyhögtyska schwellen, imperfekt schwoll), st. vlx Kausativum: urgermanska *swallian, låta svälla = fornisländska o. fornnorska part. pf. sveldr, medellågtyska, fornhögtyska swel-len (nyhögtyska schwellen, imperfekt -té); fornsvenska sv&lla ut träns, beror kanske på lån från mlty.; jämför gotiska ufswalleins, uppblåsthet, till *swalljan. Urgermanska stam *swell- av *sweln-. Jämför svullen (osv.), svulst. - Nydanska har i stället det besläktade sulme, ombildat av äldre danska snlne (motsvarande svenska svullna) efter äldre danska solm, svullnad = fornsvenska sulme (jämför svullen).

Dagens namnsdag 2022-08-19

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs svälla?

verb
aktiv
grundform att svälla
nutid sväller
dåtid svällde
supinum har|hade svällt
imperativ sväll
particip
presens svällande
perfekt en svälld
ett svällt
den|det|de svällda
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt