/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder tankfull?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

tankfull är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

tankfull i ordbok från 1870

 • Betydelse: Fördjupad i tankar.
  Synonymer: fundersam

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet tankfull?

  1. En inspiration från minimalister som Michaels Nyman och Philip Glass som gör ensemblens täta och dovt klingande kammarmusik än mer tankfull och melankolisk.
  2. Henry blev tydligen mycket tankfull av programmet och kunde inte sluta vissla på det där kvidande stråktemat från sjunde symfonien och sa att han tänkte gå och skriva brev till Allan och hälsa att det var ett jävligt bra program.
  3. Men var det rädsla så övervann han den på ett ögonblick och kröp liksom Kelderek ihop i skydd av växterna och stirrade därifrån ner i sänkan med vaksam och tankfull blick som en skeppare som ser ut över upprört vatten.
  4. Hon var tankfull som alltid när hon kom från sina rösträttsexpeditioner men inte precis modfälld.
  5. Johan såg tankfull ut och såg ut i mörkret.
  6. Vilhelm satt orörlig och tankfull med blicken långt bort i brasan.
  7. Pojken såg tankfull ut med elden glödande i porerna.
  8. Men han såg tankfull ut vid påpekandet att min attitydundersökning kan få internationell betydelse nu när vi tillhör EU.
  9. En för genren ovanligt tankfull romantisk komedi med drastisk intrig: att hitta någon att dö tillsammans med.
  10. Sonen Max är en tankfull grabb som hela tiden utsätts för faderns idrottsintresse.
  11. Guru ' s rap har beskrivits som tankfull och filosofisk men utan att förlora kontakten med gatan.
  12. Ett användande av deckarformen för att presentera en tankfull och svidande skildring av framtiden -eller en tänkbar framtid.
  13. ” Reportaget vi publicerar den här veckan är helt i enlighet med Rolling Stones åtagande att genomföra en seriös och tankfull bevakning av de viktigaste politiska och kulturella händelserna i vår tid.
  14. Leonardo är skickligare och mer tankfull än i TV-serien från 1987 där han var en smula allvarlig men ibland gjorde fåniga saker närhelst hans bröder gjorde det.
  15. Konst och förställning saknades alldeles hos honom, han mente hvad han talte och var uti vanligt umgänge allvarsam, tankfull och sökte utom sina mest älskade ämnen aldrig långa konversationer.
  16. Hon beskrivs som tankfull och självständig och hade en del konflikter med kungaparet: hon var kompromisslös ultrarojalist och stödde från 1790 tanken på en utländsk intervention av franska exilrojalister och brevväxlade med sin landsflyktige bror greven av Artois.
  17. Crozier spekulerade i att rollen som den värdige, vise och tankfulle kaptenen skulle passa Pears bättre.
  18. Tesen är inte orimlig, eftersom Orsini öppnar för just detta i ytterligare en inskription: Tu ch ' entri qua con mente parte a parte et dimmi poi se tante meraviglie sien fatte per inganno o pur per arte (Du, tankfulle, som träder in här sakta men säkert, tala om för mig, om alla dessa underverk blott är bländverk eller konstverk).
  19. Hans tankfulla poesi är präglad av känsla och en rikedom av uttryck.
  20. Bates spelade ofta roller som tankfulla tuffingar med ett gott hjärta innerst inne.
  21. Bandet har gjort sig känt för sina tankfulla, känslosamma låtar, starkt präglade av frontmannen Magnus Carlsons röst.
  22. Som romanförfattare har hon bland annat skrivit böckerna om den nagelbitande, tankfulla, 13-åriga Cornelia Karlsson, som översatts till en rad språk.
  23. Dock skrev de att " sångerna marscherade där de en gång galopperade" och att bandet " åldrades vackert".. Många uppskattade bandets komplexa, progressiva sångstruktur och tankfulla texter.
  24. Albert på IGN ansåg att sökverktyget var " tillfredsställande", och som positivt bidrar till spelets tempo, medan Thomsen på The Washington Post skrev att databasmekaniken skapade " tankfulla mellanrum mellan scener", vilket gav " sorg och kraft" i berättelsen.
  25. – 30 år, säger han tankfullt.
  26. Författaren och skådespelaren Fanny Kemble skrev att den unga Procter " ser ut som en poets barn, och en poet … [ med ] ett övernaturligt tankfullt, och sorgset uttryck för ett så litet barn".
  27. Ögonen på ängeln skiljer sig även åt då de är vända nedåt i ett tankfullt sätt på den ena, till skillnad från tavlan i Louvren där blicken är fast i riktning för betraktaren.
  28. När Karl XII mottog underrättelsen befann han sig på björnjakt i trakterna kring Kungsör och enligt Carl Grimberg, skulle kungen tankfullt " klubbat" ytterligare en björn och dagen därpå reste hela sällskapet till Stockholm.
  29. Hon står rakt upp i en värdig ställning, högre än prinsessan bredvid sig, avbildas med ett tankfullt och behärskat ansiktsuttryck, och möter betraktarens blick så som en iakttagare och observatör snarare än en deltagare i porträttet.
  30. Man undrar då och då hur det hade sett ut här i dag om byn funnits kvar, säger Kjell Söderberg tankfullt och tittar på ett flygfoto – taget några år före den ödesdigra branden och där gyttret av hus från 16-och 1700 talen syns tydligt i bildens mitt.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Bernhard
  Tyskt namn som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Bernt
  Variant av det tyska namnet Bernhard som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Besläktade namn: Berna, Berhardina

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs tankfull?

adjektiv
positiv en tankfull
ett tankfullt
den|det|de tankfulla
komparativ en|ett|den|det|de tankfullare
superlativ är tankfullast
den|det|de tankfullaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt