/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till verkning

Hur upplevde du uppläsningen av verkning?

eller

Vad betyder verkning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till verkning

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet verkning?

  1. Med stöd av bland annat djurskyddslagen beslutade miljö- och byggnämnden att verkning av djurens klövar ska ske minst två gånger per år.
  2. Även verkning av hovar ingår i provet.
  3. En förklaringsmodell till vakenhetsterapins verkning utgår från att personens kronotyp är störd.
  4. Även hästen riskerar att skadas om hovslagaren inte vet hur verkning och skoning ska gå till.
  5. Genom verkning återger man hovarna den rätta formen om nötningen inte varit fullt jämn.
  6. Klövarna på de äldre djuren var förvuxna och i behov av verkning ”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.
  7. Hovbenet kan aldrig rotera tillbaka i sitt ursprungliga läge, utan måste korrigeras med korrekt verkning.
  8. Deras kemiska sammansättning skiljer sig från cannabinoider, som finns i cannabisplantan, men vars verkning påminner om hormonet.
  9. Förutom att sko hästen, så vårdar hovslagaren också hovarna, bland annat genom verkning, att hoven klipps ner och filas.
  10. Detta brukar kunna rättas till genom regelbunden korrekt gjord verkning av hovslagare och rörelseövningar som ger hästen rätt benställning.
  11. Med Scapitta som direktör bildades 1676 ett bolag med kungligt privilegium för till verkning av fönsterglas, spegelglas, dryckesglas och flaskor.
  12. Vid verkning kan dessa ses i klövhornet som blödningar, bristningar i vita linjen, bölder i sulan, eller i grava fall öppna sår.
  13. En hovslagare kan även med hjälp av olika skor, eller genom verkning, motarbeta fel i hovarna, rörelsefel och även anatomiska fel i ben och leder.
  14. I Länsstyrelsen kontrollrapport från besöket skrev de bland annat att lantbrukarens ungdjur som stod uppbundna såg ” raggiga ut ”, hade tunt hull och att flera djur var i behov av verkning av sina klövar.
  15. Sviten är ett exempel på senromantisk programmusik, som till karaktären liknar den senare tillkomna stora orkestrala filmmusiken och dess verkning på åhörare som framförallt uppstår genom orkesterns monumentala klangeffekter och klangfärger.
  16. Dopaminet har under årtionden varit föremål för intensiv forskning, eftersom dess verkning har kunnat sammankopplas med en rad patologiska tillstånd och sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, affektiva och psykotiska tillstånd, drogberoende, ADHD, med mera.
  17. – Har man dragit någon konsekvens av verkningen av alla de olika lagarna, frågar han sig.
  18. Nu jobbar Gästriklands idrottsförbund med att sprida information till föreningarna om vad som verkningen gäller angående lottförsäljning.
  19. När verkningen är avslutad väljer hovslagaren ut vilka hästskor som ska användas och tillpassar dessa vid behov.
  20. En hovslagare anser att en häst som kvinnan verkat hovarna på efter en senskada, orsakats stort lidande av den felaktiga verkningen.
  21. Dopaminreceptorer är en grupp G-proteinkopplade receptorer som binder dopamin till cellytan på målcellerna, och därmed möjliggör verkningen av signalsubstansen.
  22. På samma sätt fascinerar Lenz böcker inte så mycket genom sin dramatiska handling som genom sitt innehåll och verkningen av det bildrika språket.
  23. Den biologiska verkningen bestäms inte bara av stråldosen utan även strålningstypen har betydelse, till exempel ger en dos alfastrålning mycket allvarligare skador än lika stor dos betastrålning.
  24. I den återpolitisering av kulturpolitiken som är den positiva verkningen av SD:s inträde i riksdagen har de icke-socialistiska partierna (som man sa en gång i tiden när vänsterhegemonin var stark) sökt kraft i sina liberala och konservativa rötter.
  25. Åren 1869 – 76 publicerade han en rad arbeten över havsdjur, bland annat om deras lysorgan, medan en resa till Egypten 1872 – 73 gav honom möjlighet till att undersöka verkningen av vissa ormarters samt Lycosa tarantulas gift.
  26. Han menade att Johnson eftersträvat " den mera omärkligt genomträngande verkningen hos en gestaltad verklighet" och att " han varit för upptagen av berättandets rent konstnärliga sida för att riktigt fördjupa sig i det problem han utvalt sig eller som utvalt honom".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs verkning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en verkning verkningen verkningar verkningarna
genitiv en verknings verkningens verkningars verkningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-03

 • Aurora
  Latinskt namn som betyder morgonrodnad, även namnet på morgonrodnadens gudinna.
 • Besläktade namn: Aura, Aurore

Namn relaterade till verkning

 • Amalia
 • Amelie
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2