/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder ammonit?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till ammonit

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet ammonit?

  1. Mantell hade påträffat flera tidigare okända arter, och som tack uppkallade Sowerby en ammonit etter Mantell, Ammonites mantelli.
  2. Den antar sett från ovan formen av ett gigantiskt öga eller en ammonit med en diameter av ca 50 km.
  3. Utöver ryggradsdjuren finns det åtskilliga evertebrater som belemniter (vilka avbildtats som tioarmade bläckfiskar) och en ammonit som flyter omkring som en pappersbåt.
  4. Andra fossila djur innefattar dinosaurien Poikilopleuron bucklandii från Frankrike, det lilla däggdjuret Phascolotherium bucklandi från Stonesfield (som Buckland hittade i samma lager som Megalosaurus och som därför uppenbarligen levt under " reptilernas tidsålder") och ammoniten Arietites bucklandi.
  5. I efterföljande taxonomier betraktas dessa ibland som ordningar inom underklassen ammoniter.
  6. Baculites är ett släkte av ammoniter som har rakt, stavformigt skal.
  7. Av bläckfiskarterna minskar ordningen Nautilida med ortoceratiter, medan de första arterna av ammoniter uppträder.
  8. Det finns även en underklass av bläckfiskar som idag är utdöd, Ammonoidea på svenska kallade ammoniter.
  9. Vanliga fossil som används för biostratigrafiska dateringar och korreleringar är trilobiter, graptoliter, konodonter, foraminiferer och ammoniter.
  10. Underklassen ammoniter har delats in i tre ordningar och åtta kända underordningar baserat på dessa och andra kännetecken.
  11. Han bedrev forskning om den geologiska strukturen i Karpaterna (inklusive Tatrabergen) och Alperna och uppkomsten och förekomsten av ammoniter.
  12. Dock hittades Aletopelta våren år 1987 vid ett vägarbete i ett marint sediment, tillsammans med ostron, ammoniter, krabbor, fiskar och hajtänder.
  13. Efter att ha forskat vid Universitetet i Marburg disputerade han där 1919 på en avhandling som behandlade fossila ammoniter under devontiden.
  14. Sydväst om toppen, i den hängande högfjällsdalen Dolina Triglavskih jezer (” Triglavsjöarnas dal), finns röd kalk från Jura, rik på fossil av ammoniter.
  15. Hans far, som var intresserad av vägförbättringar, tog ofta med honom till de lokala stenbrotten där de samlade ammoniter och andra fossil från Liasperioden.
  16. Det fanns även ett flertal specialiserade släkten, såsom Globidens och Carinodens vars diet huvudsakligen bestod av musslor, ammoniter och andra organismer med hårda skal.
  17. Klassificeringen av ammoniter baseras delvis på septas (tunna väggar mellan de inre kamrarna av det yttre skalet hos bläckfiskar) struktur och skalets yttre ornamentering.
  18. Molok var ursprungligen babyloniernas eldsgud, Adar, som i Assyrien sammanblandades än med Anu och än med Ninib och som dyrkades med samma religionsbruk av fenicier, moabiter, ammoniter med flera stammar.
  19. Holotypen samlades in i Santa Marta-formationen (nyckelfossiler som ammoniter föreslår att klipporna avlagrades under yngre campanian, runt 77 till 71 miljoner år sedan), ungefär 90 meter från Gamma Member-basen.
  20. Santa Marta-formationen avlades i en grund marin miljö, och man har också hittat bevarade marina fossil så som hajtänder, rester av mosasaurien Lakumasaurus antarcticus samt ryggradslösa djur som musslor, snäckor och ammoniter.
  21. Slutet av juraperioden präglades av ett mindre massutdöende, då de flesta av stegosauriderna och de större sauropoderna, så som diplodociderna, dog ut, tillsammans med flera släkten av ammoniter, marina reptiler som fisködlor samt en del musslor.
  22. Treatise on Invertebrate Paleontology (del L, 1957) delar upp ammoniter, som betraktas som en ordning, i åtta underordningar: Anarcestina, Clymeniina, Goniatitina och Prolecanitina från paleozoikum ; Ceratitina från trias ; samt Ammonitina, Lytoceratina och Phylloceratina från jura och krita.
  23. I sydöstra Skåne inskjuter sig på sträckningen Kurremölla-Tosterup en smal zon av jurabergarter emellan silur-och kritsystemet, bestående av ljusa sandstenar, leror och skifferleror med en marin fauna av musslor (Cardium multicoxtatum), ammoniter (A. Jamesoni) o.s.v., som anger, att lagren tillhör mellersta delen av äldre jura.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs ammonit?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en ammonit ammoniten ammoniter ammoniterna
genitiv en ammonits ammonitens ammoniters ammoniternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2