/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till anstifta

Hur upplevde du uppläsningen av anstifta?

eller

Vad betyder anstifta?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till anstifta

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

anstifta i ordbok från 1870

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet anstifta?

  1. Beslutet om att anstifta uppror just den dagen fattades omedelbart av den judiska ledningen.
  2. Återigen växer oron för att skumma krafter försöker stoppa dialogen genom att anstifta politiska mord.
  3. Lukasjenko upprepade också anklagelserna mot Polen och Tyskland för att anstifta oro i Vitryssland.
  4. Polisen måste använda alla nödvändiga lagliga åtgärder för att stoppa agerande som syftar till att anstifta en etnisk fejd.
  5. På måndagen mördades ytterligare minst tolv personer och oppositionen anklagar regeringen för att anstifta folkmord.
  6. Zjirinovskij har också sagt att Ryssland skall anstifta oroligheter mellan de forna Sovjetrepublikerna så att de råkar i krig med varandra och sedan kommer krypande tillbaka till Moskva.
  7. Frågan om Golan ligger honom därför närmare om hjärtat än Syriens eventuella åstundan att fortsätta att anstifta eller stödja internationella terrordåd.
  8. Han upprepade samtidigt anklagelserna mot Polen och Tyskland för att anstifta oro i Vitryssland.
  9. Sihanouk hade 1957 brutit banden med USA för att CIA sökt anstifta mord på honom.
  10. -Polisen måste använda alla nödvändiga lagliga åtgärder för att stoppa agerande som syftar till att anstifta en etnisk fejd.
  11. -Jag försöker anstifta ett vittne som ska vittna till min fördel, medgav 27-åringen i hovrätten enligt Sveriges Radios Upplandsnytt.
  12. Enligt Nolte led Hitler av en panisk rädsla för att judarna och bolsjevikerna en dag skulle anstifta folkmord på tyskar.
  13. Claggart går till kaptenen och anklagar Billy för att anstifta myteri, men i detsamma lättar dimman och man ser fiendens fartyg om babord.
  14. Histiaios ogillade livet i Susa och började nära planer på att återupprätta sitt styre över Miletos genom att anstifta ett uppror i Jonien.
  15. En sydkoreansk domstol har dömt en parlamentsledamot till tolv års fängelse efter att ha funnit honom skyldig till att ha försökt anstifta en militär revolt till stöd för Nordkorea.
  16. – Donald John Trump gjorde sig skyldig till grova brott och förseelser genom att anstifta våldsamheter mot USA:s regering, säger Jamie Raskin, demokratisk ledamot i respresentanthuset och en av dem som leder riksrättsprocessen.
  17. Gud sägs också anstifta enorma massmord vid flera tillfällen, till exempel i berättelsen om Noa (Första Moseboken 6), i Första Moseboken 19, och på flera andra ställen.
  18. Enligt vissa uppgifter skall Lindsten i mars 1940 ha uppmanat Nils Flyg (ledaren för det nazistiska Socialistiska Partiet) att anstifta en statskupp med hjälp av den svenska frivilligkåren till Finland.
  19. Det blev nu en ökande tendens att rapportera till polisen, fram till dess att alla aktiviteter blev kända, inkluderat upplägget med att anstifta stölder och sälja tillbaka godset till de ursprungliga ägarna.
  20. För att rädda sig och sina medbrottslingar undan de Colignys och hugenotterna hämnd lyckades hon övertala kungen att anstifta blodbadet på de firande av bröllopet mellan Henrik av Navarra och Margareta av Valois, som senare blev känt som Bartolomeinatten.
  21. Även den 46-åringe mannen som anstiftade utpressningen dömdes då till fängelse.
  22. Varken vi eller de som anstiftade den här elden vet var vinden för elden.
  23. Den 1 juni 2001 anstiftade kronprins Dipendra ett blodbad i det kungliga palatset.
  24. Då hans far kung Alfons IV lät mörda henne, anstiftade Pedro ett uppror.
  25. Enligt åklagaren anstiftade eller anförde 21-åringen den folksamling som attackerade polisen kvällen den 18 dec.
  26. Kejsarmakten utmanades även allvarligt av stora daoistsällskap som anstiftade bland annat Gula turbanernas uppror.
  27. ” Åklagarna ” har två dagar på sig att lägga fram sina bevis för att Donald Trump anstiftade till uppror.
  28. Chlothar anstiftade mordet på sin bror Chlodomers barn 524 och erhöll på så vis städerna Tours och Poitiers.
  29. Det är fastställt att han blev mördad, men vem som anstiftade dådet och varför det skedde är inte lika fastställt.
  30. Såsom medlem av den nya kommunalstyrelsen för Paris var han en bland dem, som anstiftade resningen 10 augusti 1792 och anordnade septembermorden.
  31. Veckans brotts rundringning till de tre största polisdistrikten visar att nära hundra procent av gängmorden i Göteborg och Malmö är anstiftade, medan siffran är runt femtio procent i Stockholm.
  32. Man har samlat in mycket material, som filmer och foton, för att se om vi kan identifiera någon eller några av dem som anstiftade upploppen i natt, säger Jörgen Karlsson.
  33. 1077 anstiftade han sitt första uppror mot fadern efter att bröderna Vilhelm Rufus och Henrik I av England hade hällt vatten genom golvet in i Roberts rum.
  34. Men de utpressningar, som Krisas invånare tillät sig mot dessa pilgrimer, föranledde det av amfiktyonerna anstiftade " heliga kriget" (596-586 f.Kr.), vilket slutade med Krisas fullständiga förstöring.
  35. Hon spelade en viktig politisk roll, så till exempel anstiftade hon det så kallade perusinska kriget (41 f.Kr.) mellan Lucius Antonius, som var hennes svåger, och Octavianus (senare känd som kejsar Augustus).
  36. Han återkom till Frankrike 1864 och tog tjänst såsom arbetare vid järnverken i Le Creusot, men avskedades i början av 1870 och anstiftade då ett par strejker med understöd av Första internationalen i Paris.
  37. Då Caesar vintern 54 f Kr lagt en del av sin här i vinterkvarter hos eburonerna anstiftade Ambiorix ett uppror som var nära att kosta romarna hela deras här och herraväldet i belgiska Gallien.
  38. Religiöst våld nådde en ny höjd 1980 i Kano, den största staden i norra Nigeria, där den muslimska fundamentalistiska sekten Yan Tatsine (" efterföljare av Maitatsine") anstiftade upplopp som resulterade i fyra eller fem tusen dödsfall.
  39. Frank Nitti anstiftade massakern på Alla hjärtans dag 1929, den så kallade Saint Valentine ' s Day massacre, som drabbade George" Bugs " Morans irländska maffiafalang, men det finns inga bevis för att han själv någonsin dödade.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs anstifta?

verb
aktiv passiv
grundform att anstifta att anstiftas
nutid anstiftar anstiftas
dåtid anstiftade anstiftades
supinum har|hade anstiftat har|hade anstiftats
imperativ anstifta
particip
presens anstiftande
perfekt en anstiftad
ett anstiftat
den|det|de anstiftade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2