/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avvända

Hur upplevde du uppläsningen av avvända?

eller

Vad betyder avvända?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

avvända är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

avvända i ordbok från 1870

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet avvända?

  1. Men enligt Moskva var det hela ett försök av Saakasjvili att avvända uppmärksamheten från regimens eget misslyckande.
  2. Till den här salladen kan man avvända de ostrester man har hemma.
  3. Kungens nära relation och flirt med sin svägerska orsakade rykten om ett förhållande, och för att avvända misstankarna valde Henrietta ut tre av sina hovdamer att avvända uppmärksamheten från sig själv, bland dem Louise.
  4. Då hungersnöd utbrutit, medan Ino sått rostade vetekorn, ville denne för att avvända lyckan ofta Frixos.
  5. För att avvända en smittosam sjukdom lät Magnus Ladulås 1280 och 1289 påbjuda allmän fasta och bättring.
  6. Vi kommer att avvända materialet för att stödja i rekrytering och ör att lotsa folk ut i arbetslivet, äger Anna Viklund.
  7. Då hungersnöd utbrutit, sedan Fixos styvmor Ino sått rostade vetekorn, ville denne för att avvända lyckan ofta Frixos.
  8. Cyprianus är en dansk trolldomsbok som innehåller formler och råd för att upptäcka tjuvar, väcka en annans kärlek, avvända trolldom med mera.
  9. Han sökte försoning med de mördades släktingar och Sveriges övriga adel samt befallde biskoparna (augusti 1567) att uppmana folket att genom förböner avvända himmelens straff.
  10. För att avvända en sådan sakernas utveckling inlämnade Hummelhjelm den 19 januari 1779 på riddarhuset ett memorial, vari påpekades nödvändigheten av bestämda föreskrifter angående beräkningen av ständernas röster.
  11. Det finns berättelser om att hustomten, eller gårdens skyddsandar eller vättar, bodde i eller under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap.
  12. Senare, i den mån denna uppfattning utbildar sig genom shamanism till magi, anses besvärjaren förmå framkalla andar såväl av naturföreteelser (demoner) som av avlidna samt genom dem avvända eller påföra sjukdom och olycka eller åstadkomma annan övernaturlig verkan.
  13. Hans omfattande bildning, ovanliga bekantskap med den moderna utvecklingens olika sidor samt hans diplomatiska mästerskap satte honom i stånd att i många fall återvinna eller utvidga kyrkans maktställning, att i andra avvända eller åtminstone fördröja en utveckling som för densamma skulle varit ödesdiger.
  14. Argands förbättring av dåtidens oljelampor byggde på principen att dels avvända en rundveke, uppfunnen på 1780-talet av fransmannen Leger (äldre Argandlampor använde rundveke), som matades upp i mellanrummet av en dubbelcylinder och dels genom att skapa en sorts skorstenseffekt med hjälp av en plåtcylinder över flamman Plåtcylindern ersattes av en glascylinder, en anordning som uppfunnits av Apotekaren Quinquet i Paris 1756.
  15. Damlagen kommer kunna avvändas i spellägena Avspark, Offlineturninering och vänskapsmatcher online.
  16. År 1875 blev han förflyttad till Bremen, som överdirektör och chef för statsbyggnaderna, och 1892 blev han medlem av preussiska kommissionen för avvändande av högvattensfaror.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avvända?

verb
aktiv passiv
grundform att avvända att avvändas
nutid avvänder avvänds
dåtid avvände avvändes
supinum har|hade avvänt har|hade avvänts
imperativ avvänd
particip
presens avvändande
perfekt en avvänd
ett avvänt
den|det|de avvända
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2