/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bestyrka

Hur upplevde du uppläsningen av bestyrka?

eller

Vad betyder bestyrka?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bestyrka

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet bestyrka?

  1. Därför rekommenderar jag jordnära lögner som är lätta att bestyrka och svåra att ifrågasätta: ett hållbart alibi utan vittnen alltså.
  2. Det långa citatet avser att bestyrka att fotografen fungerar instrumentellt och sakligt i tagningssituationen.
  3. En tredje man kände sig nödgad att bestyrka korrektheten i det vågade gaget.
  4. Detta sedan regeringen vägrat att gå med på gerillans krav att journalister skulle få följa med i kolonnen för att bestyrka att det inte var UCK som stängt av vattentillförseln.
  5. På vissa håll i världen gjordes experiment som påstods bestyrka deras påståenden.
  6. Bland dessa återfinns verben bestyrka, behärska, besmitta, besegra, beskriva, bestrida, med fler.
  7. Vidimera innebär att bevittna och bestyrka en avskrifts eller kopias överensstämmelse med originalet.
  8. Kyrkons namn tycks ock bestyrka thetsamma, emedan hon twifwels utan kallas Ask efter Häradet, såsom Häradets enda Kyrka.
  9. Om ett barogram ska användas för att bestyrka en prestation eller märkesprov ska barografen vara kalibrerad och plomberad.
  10. En nytestamentlig text som används för att bestyrka begränsningarna i Guds makt är Paulus hävdande att Gud är oförmögen att ljuga.
  11. Om uppgifterna är svåra att bedöma eller bestyrka ska en anmälan ändå göras och det är upp till socialtjänsten att utreda ärendet.
  12. Senare avslöjades det att Hellekant hade antagits på betyg vars riktighet inte gick att bestyrka, vilket ledde till att han fråntogs sin utbildningsplats.
  13. Bragtes åter vetenskapliga frågor på tal, blev han i hög grad intresserad samt kunde då lätteligen förmås att utförligt redogöra för sina åsikter och till och med bestyrka dem genom förevisande av talrika experiment.
  14. Enligt denna stadga skulle notarius publicus, efter att ha anlitats för detta, verkställa protester och att, då inte andra ämbetssysslor förhindrar detta, på begäran bevittna underskrifter, bestyrka riktigheten av översättningar och avskrifter samt närvara vid utlottningar av obligationer och sådana besiktningar som omnämnd i Sjölagen.
  15. Desse tre personer utgav sig för att vara Finlands profeter, begåvade med samme helige Ande, som de män, vilka i Gamla Testamentet blev av Gud utsända att lära folket, och denna sin kallelse bemödade de sig att bestyrka genom ett levnadssätt och uppförande, som hade någon likhet med de förras.
  16. Uti hela Länet ses ingen Torn-mur wara så oformlig som thenne, hwaraf med skäl slutes, at Kyrkan med thes Torn långt för the mäste Kyrkor i Stiftet, tå ingen ägt serdeles uti Byggnings-konsten, blifwit byggd: hwilket ock Kyrkans strucktur med sina fordna små fenster-hål, 10 alnar från gålfwet, wil bestyrka.
  17. Men detta har av många ansetts i överkant och har heller inte kunnat bestyrkas med det arkivmaterial som finns.
  18. Man har honom att tacka även för ett experimentellt bestyrkande av Ohms lag.
  19. När en handling försetts med apostillestämpeln är den undantagen från varje form av bestyrkande, det vill säga normalt krävs inget ytterligare godkännande från utländsk ambassad.
  20. zu urkund) eller bestyrkande av en sak utfärdad skrift, till exempel kungligt brev, fördrag, domstolsutslag, grundläggande handling för ett bolag eller inrättning(" stiftelseurkund"), kontrakt, gåvobrev, testamente ; i allmänhet källskrift.
  21. Notariat är en sammanfattning av de personer, notarier, som enligt lagstiftningen i vissa länder är auktoriserade av staten för övervarande eller företagande av akter av rättslig betydelse, särskilt för upprättande och bestyrkande av handlingar (urkunder) angående avtal mellan enskilda personer.

bestyrka i ordbok från 1870

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bestyrka?

verb
aktiv passiv
grundform att bestyrka att bestyrkas
nutid bestyrker bestyrks
dåtid bestyrkte bestyrktes
supinum har|hade bestyrkt har|hade bestyrkts
imperativ bestyrk
particip
presens bestyrkande
perfekt en bestyrkt
ett bestyrkt
den|det|de bestyrkta
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2