/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till centrifugalkraft

Hur upplevde du uppläsningen av centrifugalkraft?

eller

Vad betyder centrifugalkraft?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

centrifugalkraft är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet centrifugalkraft?

  1. Men det sexuella är den centrifugalkraft som jagar ut en på vägarna.
  2. Rotationens centrifugalkraft hindrar galaxerna att av sin egen gravitation falla ihop.
  3. Den kallas vanligen bara centrifugalkraft snarare än reaktiv centrifugalkraft.
  4. En reaktiv centrifugalkraft är reaktionskraften till en centripetalkraft.
  5. En centrifugalkoppling en typ av koppling som styrs av centrifugalkraft.
  6. Vid väldigt långa rymdresor skulle man behöva artificell tyngdkraft som skapas av rotation, centrifugalkraft.
  7. Denna uppfattning om centrifugalkraft är mycket annorlunda än den för en fiktiv kraft.
  8. Gravitation och centrifugalkraft motverkar varandra så att resultanten blir nära mycket nära noll.
  9. Begreppet centrifugalkraft kan tillämpas på apparater med rotation såsom centrifuger, centrifugalpumpar, centrifugala regulatorer etcetera.
  10. Conatus recendendi, blev till exempel centrifugalkraft, och gravitation används där tidigare conatus a centro hade rått.
  11. Inom klassisk mekanik, används termen centrifugalkraft för att hänvisa till en av två skilda krafter: en tröghetskraft (även kallad " fiktiv" kraft) observerad i ett accelererande referenssystem och en reaktionskraft som svarar mot en centripetalkraft (reaktiv centrifugalkraft).
  12. För att komma tillbaka till jorden måste skyttelns hastighet reduceras så mycket att jordens gravitationskraft överskrider farkostens centrifugalkraft.
  13. Ett tunt plagg intill trumväggen utsätts sålunda för en reaktiv centrifugalkraft som är 550 gånger större än dess vikt.
  14. Denna konstruktion möjliggör en fri expansion och utvidgning på varje skivas aktiva yta under varierande påverkan av värme och centrifugalkraft.
  15. Conatus a centro (tendens mot mitten) används av Descartes som en gravitationsteori ; conatus recendendi (tendens bort från mitten) betecknar centrifugalkraft.
  16. Begreppet kan delas upp i separata definitioner för medvetandet och kroppen, eller till och med särskiljas i fråga om centrifugalkraft eller tröghet.
  17. Hjulets vridning åt vänster gör att cykeln svänger vänster, vilket ger en centrifugalkraft (tröghetskraft) åt höger som bidrar till att räta upp cykeln.
  18. Hans förslag om att kontinenterna bit för bit hade dragits isär av en fiktiv centrifugalkraft som uppstått på grund av jordens rotation ansågs orealistisk av forskarsamhället.
  19. En vanlig kombination är att liten bladvinkel ställs in med hydraultryck från motorns olja, medan stor bladvinkel erhålls med centrifugalkraft från motvikter som sitter på propellerbladen intill propellernavet.
  20. Komplexitetsforskningen kan härledas till Henri Poincaré, som i nittonhundratalets början presenterade en matematisk lösning av trekroppsproblemet, d.v.s. hur man kan beräkna rörelser hos tre himlakroppar som alla påverkar varandra genom gravitation och centrifugalkraft.
  21. Enligt Leibniz kan Keplers analys av elliptiska omloppsbanor i en cirkulär och en radial komponent förklaras av en ” harmonisk virvel ” för den cirkulära rörelsen kombinerad med en centrifugalkraft och gravitation, av vilka båda är exempel på conatus, för att förklara den radiala rörelsen.
  22. Farkostens huvudhastighet och riktning i rymden runt jordklotet ligger fast från det läget att huvudmotorerna stängdes av vid utträdet ur atmosfären efter uppskjutningen och hålls i höjdläge i förhållande till jorden av att farkostens centrifugalkraft är i jämvikt med gravitationskraften från jordens massa.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs centrifugalkraft?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en centrifugalkraft centrifugalkraften centrifugalkrafter centrifugalkrafterna
genitiv en centrifugalkrafts centrifugalkraftens centrifugalkrafters centrifugalkrafternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2