Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder tycke?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet tycke?

 1. Förslaget väljer i mitt tycke en väldigt enkelspårig väg.

  Placeringen högst upp på det gamla kvarnberget i Lärkstaden är optimal och bildar i mitt tycke en perfekt harmonisk enhet med omgivningen.

  En vistelse i USA fyllde honom med vämjelse och förakt för det i hans tycke dekadenta konsumtionssamhället men också de muslimska länderna fördömdes som förtappade.

  Det är i mitt tycke ingen vild gissning att anta att det då krävs andra incitament än vinst för ägarna för att säkra kvaliteten.

  Om man gillar utvecklingen eller inte är mycket en fråga om tycke och smak och preferenser.

  Vad man anser om Starke man är givetvis en fråga om tycke och smak.

 2. Förhoppningsvis fattar Keelungs invånare tycke för ankan.

  Har man dejtat en person upprepade gånger utan att tycke uppstår blir det nog till slut så att båda tröttnar och man börjar träffa andra istället.

 3. Det scenografiskt visuella dominerar i kraft av konstnären Lot Lemms fantasifulla fallosliknande svampar med tycke av lampskärmar.

  Större delen av inredningen är specialritad för ändamålet men i Wallenbergssalen en trappa upp står ett bastant furubord med tycke av snickarbänk.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

tycke i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för tycke

 1. tycke, fornsvenska thykke n. o. f., tycke, mening, behag, gunst med mera = fornisländska o. fornnorska -þykki (i t. ex. misþykkí n.), norska tykkje n., danska tykke, till verb þykkia, men möjligen ej bildat direkt till verbet utan kanske avlett av det ungefär likbetydande fornsvenska þokke = fornisländska o. fornnorska þokki m., urnordiska *þunkan-. Andra bildningar av samma stam: fornsvenska thykkia, detsamma som tycke = fornisländska o. fornnorska þykkja-, o. fornisländska o. fornnorska þótti m., missnöje, av urnordiska *þunhtan-. Jämför tyckmycken o. tyken.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maj

  Kortform av Maja, som är en smekform av det hebreiska namnet Maria. Även efter månadsnamnet maj, från den romerska växtlighetsgudinnan Maja.

  Majken

  Tysk diminutivform av det hebreiska namnet Maria: lilla Maria.

  Besläktade namn: May

  Mest sökta

   Hur böjs tycke?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett tycketyckettyckentyckena
   genitivett tyckestycketstyckenstyckenas