/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder fenomenalism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till fenomenalism

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet fenomenalism?

  1. I ontologin menas med fenomenalism att endast de mentala fenomenen existerar.
  2. Goodmans filosofiska ståndpunkt är empiristisk, och han påverkades av Rudolf Carnaps tidiga fenomenalism.
  3. Under dubbel frontställning mot rationalismen och realismen och under radikal förskärpning av vissa tankemotiv hos Kant samt med inslag även från Nietzsches tankevärld, utvecklade Gaultier en kunskapsteoretisk fenomenalism och relativism.
  4. Med sin radikala empirism, fenomenalism och nominalism intog Guastella en karakteristisk ställning i den italienska positivistiska rörelsen, med sträng konsekvens och i självständig anda utvecklande John Stuart Mills filosofiska principer.
  5. Gourd utgick från Charles Renouvier fenomenalism och gör gällande, att såväl på vetenskapens som på viljandets, det estetiska upplevelsens och samfundslivets områden företeelser ges, som inte kan samordnas eller bindas under laga ; däri såg han religionens grundvalar.
  6. För det vidare utförandet av hans nya filosofi tillkom, att vid samma tid hans unge vän François Thomas Pillon, som sedan blev hans hängivne medarbetare, fäste hans uppmärksamhet vid Hume, vars radikala fenomenalism han nu gjorde till sin uppgift att fullständiga genom en reformerad kantianism.
  7. Själv betraktade han sina ifrågavarande uttalanden endast som en konsekvent utveckling av sin neokriticism, men det är svårt att förena läran om monaderna som substanser med hans föregående radikala fenomenalism, och även i många andra hänseenden tycker man sig spåra mer eller mindre olösliga motsägelser mot hans uttalanden på 1850-och 1860-talen.
  8. Enligt fenomenalismen är påståenden som innehåller referenser till externa objekt bara förkortade referenser till sinnesdata.
  9. Han var en av huvudrepresentanterna för den så kallade " immanenta filosofin" och intog en idealistisk ståndpunkt, men bekämpade fenomenalismen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs fenomenalism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en fenomenalism fenomenalismen
genitiv en fenomenalisms fenomenalismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2